Nieuws

Kinderen ontwerpen hun droomschool

Gepubliceerd op: woensdag 16 mei 2018

De school van je dromen ontwerpen: de kinderen die uit het hele land naar de Expeditie Droomschool in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht kwamen, vonden het prachtig. Al filosoferend kwamen ze met elkaar op veel ideeën, maar het mooist was misschien wel de opmerking van Dinan van obs Harlekijn in Blerick: ‘Ik zit eigenlijk al op de ideale school!’.

De Expeditie Droomschool werd georganiseerd door de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) en VOS/ABB ter gelegenheid van de School!Week, de jaarlijkse campagneweek voor het openbaar onderwijs. Scholen konden hun leerlingenraden aanmelden. Er kwamen ook schoolbestuurders, die benieuwd waren naar de ideeën van de jeugd.

Prikkelende vragen

In een workshop filosofie, geleid door docente humanistische vorming Ibeline Polak, debatteerden de kinderen en bestuurders met elkaar aan de hand van prikkelende vragen. Ga je naar school om later een goede baan te krijgen? Maakt dat je dan gelukkig? Of word je gelukkig op school omdat je daar vrienden tegenkomt? Word je gelukkig als je op school zelf kan bepalen wat je leert? Opmerkelijk hoe verstandig de kinderen reageerden. Ze willen op school niet alleen gymmen ofbuitenspelen, ze willen er echt wat leren. Hoewel: een speciale gamedag zou wel leuk zijn. Daarnaast gaven de kinderen eensgezind aan dat respect voor elkaar belangrijk is en dat alle kinderen gelijk zijn en gelijke kansen verdienen. In een andere workshop mochten kinderen vlaggen schilderen die bij hun droomschool passen. Ze leerden hoe ze daar symbolen in konden verwerken, en kozen bijvoorbeeld vaak voor groen om aan te geven dat duurzaamheid en natuur voor hen belangrijk zijn. Natuurlijk gingen de kinderen ook het museum in om te zien hoe de school er vroeger uit zag. Ze maakten videofilmpjes over leesplank, kroontjespen en inktlap: dingen die ze nog nooit gezien hadden. Het zette ze aan het denken over de tablets en digiborden van nu.

Een koffer vol ideeën

Aan het eind van de dag werden de vlaggen en idealen gepresenteerd. De ideeën gingen in een grote koffer die de kinderen officieel overhandigden aan VOO-directeur Rein van Dijk en VOS/ABB-directeur Hans Teegelbeckers. De heren beloofden dat ze de koffer bij minister Slob zullen bezorgen: ‘Dat is belangrijk, want jullie zijn de toekomst’. En Rein van Dijk haalde een uitspraak aan die hij die dag had gehoord: ‘Je balanceert je eigen geluk op basis van de keuzes die je zelf maakt’. Dat was voor hem de ‘quote van de dag’. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

23 mrt 2023

Het is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.