Nieuws

Eerste Kamer stemt in met voorstel vrijwillige ouderbijdrage

Gepubliceerd op: dinsdag 14 juli 2020

De Eerste Kamer heeft afgelopen week ingestemd met het voorstel vrijwillige ouderbijdrage van Tweede Kamerleden Kwint (SP) en Westerveld (GL). Kinderen kunnen door deze wet niet meer worden uitgesloten van buitenschoolse activiteiten.

Tot nu toe was de ouderbijdrage altijd al vrijwillig. Kinderen konden echter wel worden uitgesloten als de ouders de bijdrage niet betaalden. Dankzij deze initiatiefwet is dit nu niet meer mogelijk en kunnen alle kinderen samen op schoolreisje.

In januari nam de Tweede Kamer de wet al met grote meerderheid aan, waar alleen Forum voor Democratie tegen was. Nu heeft ook de Eerste Kamer deze initiatiefwet goedgekeurd, alleen de VVD stemde tegen. Naast een grote politieke meerderheid was er ook veel steun uit het onderwijsveld. Onder meer Ouders & Onderwijs, Defence for Children en de Algemene Onderwijsbond zijn er voorstander van.

Ouderbijdrage en de VOO

De VOO zet zich samen met andere organisaties al langer in voor het niet mogen uitsluiten van kinderen op basis van het wel of niet betalen van de ouderbijdrage. Dit bevordert kansengelijkheid en zorgt ervoor dat kinderen zich niet buitengesloten voelen. Het is dan ook mooi dat deze wet door het parlement is aangenomen.

Maar, de VOO wil nog een stap verder gaan en de ouderbijdrage geheel afschaffen. Ook nu is het namelijk nog mogelijk dat school X een lange schoolreis naar een ver land organiseert, terwijl school Y geen middelen heeft om een goede schoolreis te maken. Van die ongelijkheid wil de VOO af. Daarom: geen vrijwillige ouderbijdrage meer, en schoolreisjes bekostigen via de financiering vanuit de overheid.

Wilt u meer weten over hoe de VOO kansengelijkheid wil bevorderen? Kijkt u dan hier. Of steun onze idealen en word persoonlijk lid van de VOO!

Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).