Nieuws

Eerste Kamer stemt in met voorstel vrijwillige ouderbijdrage

Gepubliceerd op: dinsdag 14 juli 2020

De Eerste Kamer heeft afgelopen week ingestemd met het voorstel vrijwillige ouderbijdrage van Tweede Kamerleden Kwint (SP) en Westerveld (GL). Kinderen kunnen door deze wet niet meer worden uitgesloten van buitenschoolse activiteiten.

Tot nu toe was de ouderbijdrage altijd al vrijwillig. Kinderen konden echter wel worden uitgesloten als de ouders de bijdrage niet betaalden. Dankzij deze initiatiefwet is dit nu niet meer mogelijk en kunnen alle kinderen samen op schoolreisje.

In januari nam de Tweede Kamer de wet al met grote meerderheid aan, waar alleen Forum voor Democratie tegen was. Nu heeft ook de Eerste Kamer deze initiatiefwet goedgekeurd, alleen de VVD stemde tegen. Naast een grote politieke meerderheid was er ook veel steun uit het onderwijsveld. Onder meer Ouders & Onderwijs, Defence for Children en de Algemene Onderwijsbond zijn er voorstander van.

Ouderbijdrage en de VOO

De VOO zet zich samen met andere organisaties al langer in voor het niet mogen uitsluiten van kinderen op basis van het wel of niet betalen van de ouderbijdrage. Dit bevordert kansengelijkheid en zorgt ervoor dat kinderen zich niet buitengesloten voelen. Het is dan ook mooi dat deze wet door het parlement is aangenomen.

Maar, de VOO wil nog een stap verder gaan en de ouderbijdrage geheel afschaffen. Ook nu is het namelijk nog mogelijk dat school X een lange schoolreis naar een ver land organiseert, terwijl school Y geen middelen heeft om een goede schoolreis te maken. Van die ongelijkheid wil de VOO af. Daarom: geen vrijwillige ouderbijdrage meer, en schoolreisjes bekostigen via de financiering vanuit de overheid.

Wilt u meer weten over hoe de VOO kansengelijkheid wil bevorderen? Kijkt u dan hier. Of steun onze idealen en word persoonlijk lid van de VOO!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

Wie per 2024-2025 met de pabo of een tweedegraads lerarenopleiding wil starten, betaalt de eerste twee jaar weer het volledig wettelijk collegegeld. VOO-beleidsadviseur Bram Buskoop: "dit plan is zeer onwenselijk voor het onderwijs en pijnlijk voor iedereen die hard werkt aan het bestrijden van het lerarentekort." De VOO roept Tweede Kamerleden op om dit plan niet goed te keuren en voorstellen in te dienen om lerarenopleidingen financieel een stuk aantrekkelijker te maken ten opzichte van andere hbo- en wo-studies.