In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Contact met de achterban

Voor het laatst bewerkt op: maandag 15 juli 2024

Veel medezeggenschapsraden willen graag aan de slag met het onderhouden van contact met de achterban. Dit is belangrijk, omdat MR-leden hun achterban vertegenwoordigen, en daarvoor goed moeten weten wat er onder de schoolgemeenschap leeft. In dit artikel meer informatie hoe de MR de relatie met de achterban kan verbeteren.


Waarom contact met de achterban?

Contact onderhouden met de achterban is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste is dit omdat de achterban een inhoudelijk belangrijke bijdrage kan leveren aan bepaalde onderwerpen die de MR bespreekt. Denk hier bijvoorbeeld aan ouders die financieel deskundig zijn en een begroting kunnen meelezen, of een beleidsadviseur onderwijs die bij een organisatie werkzaam is. De achterban is dus een bron van informatie voor de MR. Ten tweede is dit belangrijk omdat de besluiten die de MR uiteindelijk neemt, zo op een breder draagvlak kunnen rekenen. Een MR die geïsoleerd optreedt, kan uiteindelijk maar weinig invloed uitoefenen.

Het is dan ook belangrijk dat de communicatie tussen de MR en de achterban van twee kanten komt: informatie verstrekken en informatie ophalen. De MR moet aan zijn achterban duidelijk maken wat zijn taken, bevoegdheden en plannen zijn, net als de agenda van de vergaderingen en een verslag van zijn activiteiten. Verder moet de achterban ook de mogelijkheid krijgen om de MR te informeren over wat zij belangrijk vinden. De wijze waarop deze mogelijkheid er is, kan de MR zelf keuzes in maken.


Hoe contact onderhouden met de achterban?

Er zijn vele manieren om goed contact te onderhouden met de achterban. Bij de personeelsgeleding is dit nog relatief eenvoudig omdat de achterban dagelijks rondloopt op school. Momenten als sectieoverleggen, afdelingsvergaderingen en locatievergaderingen zijn dan ook bij uitstek momenten om contact te hebben met de personeelsachterban.

Voor de oudergeleding is dit lastiger, omdat ouders maar op weinig momenten collectief op school zijn te vinden. Momenteel als ouderavonden en 10-minutengesprekken zijn dan ook belangrijke momenten om zichtbaar te zijn als MR. Ook met digitale middelen kan de MR aan de slag om meer zichtbaar te zijn. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een MR-pagina op de website van de school (bekijk ook onze voorbeeldpagina), de sociale mediakanalen van de school en/of het houden van raadplegingen onder ouders. De MR heeft het recht om snel, goed en direct contact met ouders te hebben. Het bevoegd gezag moet de lijst van e-mailadressen van alle ouders met de MR delen, of op een andere manier dit contact faciliteren (artikel 28 lid 1 WMS; LCG WMS 11 november 2010, zakker. 104527).


Achterban en de WMS

Wettelijk gezien bestaat de term ‘achterban’ niet. Deze komt dus niet voor in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS). De wetgever vindt contact tussen de MR en de achterban echter wel belangrijk, wat blijkt uit diverse opdrachten aan de MR die het contact met de achterban moten bevorderen. Zo staat in artikel 7 lid 1 van de WMS dat de MR naar vermogen openheid en onderling overleg in school bevordert. Hiermee wordt bedoeld dat de MR zijn vergaderingen duidelijk aankondigt en openbaarheid geeft over de agenda en notulen. Vergaderingen van de MR zijn in principe altijd openbaar voor de achterban van de MR (niet voor pers of bevoegd gezag). Soms is vertrouwelijkheid wel noodzakelijk.

Het is gebruikelijk dat het mogelijk is voor de achterban om niet alleen aanwezig te zijn bij een vergadering, maar ook om onderwerpen te kunnen agenderen. De secretaris van de MR besluit in overleg met de voorzitter hoe de agenda eruitziet en dus of door de achterban gewenste onderwerpen op de agenda komen. In ieder geval moet de MR, volgens artikel 7 lid 3 WMS, schriftelijk verslag doen van zijn werkzaamheden aan al de bij de school betrokken ouders en personeelsleden. In de praktijk betekent dit vaak dat notulen gemaakt worden die openbaar zijn voor deze betrokkenen. Er kan ook met een nieuwsbrief worden gewerkt.

In het medezeggenschapsreglement moet staan opgenomen op welke wijze de MR de geledingen van de school betrekt bij zijn werkzaamheden. In de WMS staat dat bij besluiten over fusie, beëindiging van de school, de wijze waarop de tussenschoolse opvang wordt georganiseerd, verandering van de grondslag van de school en bij de vaststelling van de schooltijden in het primair onderwijs, besluitvorming pas kan plaatsvinden na raadpleging van alle ouders (en niet alleen ouders in een MR of ouderraad). De WMS zegt hier overigens niet bij dat de MR dit moet houden; meestal gebeurt dit in gezamenlijkheid tussen de schoolleiding en de MR.


Achterban en de VOO

De VOO biedt de cursus MR en Achterban aan voor MR’s die meer willen weten over hoe ze goed contact kunnen onderhouden met hun achterban. Wilt uw MR uitgebreidere ondersteuning op gebied van bijvoorbeeld een communicatieplan, het bijhouden van een website of instellen van sociale media of een nieuwsbrief? Neem dan contact op of vraag gelijk begeleiding aan voor dit onderwerp.

MR’s die lid zijn van de VOO kunnen elke schooldag bellen en mailen met onze VOO Helpdesk. Zo kunnen MR-leden al hun vragen voorleggen bij onze experts, die met een deskundig antwoord de MR verder helpen.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR en Achterban

Over mogelijkheden om als MR de achterban goed te betrekken.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.