In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Themaraad (TR)

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

Soms kan het wenselijk zijn dat de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad extra ondersteunt wordt. Dat kan aan de hand van de inhuur van een externe deskundige, maar ook door het instellen van een themaraad.


Wat is een themaraad?

Een themaraad behandelt – de naam zegt het al – een of meerdere specifieke thema’s. Deze themaraad kan worden ingesteld door de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) of de medezeggenschapsraad (MR). Twee derde van de leden van de (G)MR en het bevoegd gezag dienen hiermee in te stemmen. In het medezeggenschapsstatuut dient de wijze waarop medezeggenschap binnen de onderwijsorganisatie is georganiseerd te zijn opgenomen.

In het medezeggenschapsreglement van de (G)MR die de themaraad instelt dient te staan aangegeven welke rechten deze raad heeft. Vaak wordt een themaraad ingesteld op specifieke thema’s als veiligheid, pesten of duurzaamheid. Op die manier kan er verdieping op een bepaald onderwerp plaatsvinden dat voor de school en de MR van belang is. De themaraad neemt namelijk bepaalde bevoegdheden van de MR over. Bijvoorbeeld wanneer de MR een themaraad instelt vanwege een fusie met een andere school, kan worden besloten dat de themaraad het instemmingsrecht van de MR op dit punt overneemt.


Wat doet de themaraad?

Het is niet wettelijk vastgelegd hoe de leden van de themaraad worden gekozen of wie er überhaupt deel van mogen uitmaken. De precieze omvang en regels over de samenstelling worden afgesproken in een overeenkomst tussen bevoegd gezag en (G)MR.

De rollen en rechten die de themaraad hebben hangen af van de afspraken die de (G)MR heeft gemaakt met het bevoegd gezag hierover. Naast de omvang en samenstelling dient ook te worden nagedacht over het contact tussen themaraad en (G)MR en de duur van hoe lang de themaraad zal bestaan.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Compleet

Complete basiscursus voor MR-leden bestaande uit drie bijeenkomsten.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.