Voor het laatst bewerkt op: maandag 29 augustus 2022

Elke MR heeft een bepaalde omvang. Deze omvang bepalen MR grotendeels zelf, maar er zijn wel een aantal wettelijke eisen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) waar ook aan moet worden voldaan.


Omvang en de WMS

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) schrijft voor dat een medezeggenschapsraad (MR) uit ten minste vier leden bestaat (artikel 3 lid 2 WMS), waarvan twee ouderleden (artikel 3 lid 3b1) en twee personeelsleden (artikel 3 lid 3b3). Voor het voortgezet onderwijs geldt dat er, naast twee personeelsleden, minstens één ouder en één leerling in de MR moet plaatsnemen. Er zijn verder geen landelijk vastgelegde kaders omtrent het aantal leden dat een MR moet hebben.


Omvang in het reglement

De omvang van de MR dient vastgelegd te zijn in het medezeggenschapsreglement (artikel 24 lid 1a WMS). Dit reglement wordt opgesteld door het bevoegd gezag/de directie van de school (in samenspraak met de MR). De MR moet hier met een twee derde meerderheid mee instemmen. Voor het aantal MR-leden dat passend is voor de school, kan worden gekeken naar de situatie op school zelf en hoeveel ouderleden en personeelsleden er nodig zijn om de ouders en het personeel die bij de school betrokken zijn goed te vertegenwoordigen.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Compleet

MR Compleet is dé complete basiscursus voor MR-leden bestaande uit drie bijeenkomsten.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.