MR en Financiën

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR en Financiën

MR en Financiën is dé cursus om meer te leren over welke rol de MR speelt bij het financiële beleid van de organisatie!
Duur: 2,5 uur – Fysiek of online – Zowel speciaal voor uw organisatie en als individuele inschrijving mogelijk


Over deze cursus:

Leer invloed uitoefenen op beleid met kennis van schoolfinanciën zoals begroting, formatieplan en jaarverslag. U komt erachter hoe beleid samenhangt met financiële stukken en krijgt inzicht in financiële stromen binnen de school. Ook krijgt u handvatten om beter het gesprek te voeren met de directeur en het schoolbestuur over beleidskeuzes. Een goed functionerende MR draagt bij aan een goede dialoog tussen de MR en de directeur of het bestuur en uiteindelijk aan betere kwaliteit van het onderwijs. MR en Financiën geeft MR-leden handvatten om het gesprek te voeren over het beleid. Tijdens de cursus MR en Financiën gaan we in op de rol en bevoegdheden van de medezeggenschapsraad (of GMR in de stichting) en hoe beleidsplannen samenhangen met financiële stukken zoals het formatieplan, de begroting en het jaarverslag.

In het eerste deel van de cursus bespreken we de wijze hoe het onderwijs wordt bekostigd. Waar komt het geld vandaan en hoe wordt berekend hoeveel geld een school krijgt? Welke rol heeft de MR hierbij en wat kan de MR met deze informatie? Dergelijke vragen worden in het eerste deel beantwoord.

In het tweede deel gaat het over de besteding van de gelden. Hoe komt het bevoegd gezag tot doelen om deze gelden aan uit te geven? Welke documenten worden hiervoor opgesteld en welke rol heeft de MR hierbij? En hoe kan de MR meedenken over inhoudelijke keuzes waar het geld aan uit wordt gegeven?

In het derde deel komt de verantwoording door het bevoegd gezag aan bod. Als het geld binnen is gekomen (bekostiging) en is uitgegeven (besteding) moet het bevoegd gezag vervolgens verantwoording afleggen. Aan wie moet deze verantwoording worden afgelegd, en waarover precies? Hoe kan de MR zijn invloed laten gelden in deze fase van het financiële proces?

Deze cursus is ontwikkeld om een betekenisvolle dialoog tussen MR en schoolleiding/schoolbestuur te bevorderen. In dit artikel leest u meer over de achtergrond van de ontwikkeling van de cursus.


Na deze cursus:

 • heeft u inzicht in de financiële stromen binnen uw school;
 • kunt u als MR-lid de financiële stukken beter beoordelen vanuit een MR-perspectief;
 • kunt u als MR-lid anticiperen op ontwikkelingen in de komende jaren;
 • kunt u een gesprek voeren met de directeur/bestuurder over de financiële keuzes;
 • kunt u de juiste vragen stellen over de financiën van de school;
 • kunt u de antwoorden van de directeur/bestuurder wegen en interpreteren.

Download de cursusfolder MR en Financiën


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers
  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 15 deelnemers om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor vragen en onderlinge discussie. Wilt u deze cursus voor uw MR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep
  Deze cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over de financiële stromen binnen de organisatie en de rol van de (G)MR. Zowel voor leden van de MR als leden van de GMR interessant. Het is aan te raden dat deelnemers eerder de cursus MR Start hebben gevolgd.


  Duur
  De cursus duurt 2,5 uur, inclusief korte pauze. Daarbij wordt van de deelnemers verwacht dat zij vooraf de financiële gegevens van hun organisatie bekijken, zodat de deelnemer daarover vragen kan stellen en de inhoud van de cursus direct kan koppelen aan de financiële documenten van de organisatie.


  Locatie
  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen (G)MR/organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina. We bieden deze cursus tevens online als open inschrijving aan, waarvoor u zich kunt inschrijven op een van de cursusmomenten onderaan deze pagina.


  Materialen
  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-out van de PowerPoint (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)

 • Kosten

  Voor uw organisatie
  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €932,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €21,25 per persoon.
  • Niet-leden: €1.097,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €25,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Individuele inschrijving
  U kunt zich onderaan de pagina inschrijven voor een cursusmoment.

  • Leden: €182,75 per persoon
  • Niet-leden: €215,- per persoon

  Kosten voor deze cursus worden vergoed
  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.


 • Reviews

  Hier vindt u de evaluaties van al onze cursussen waarvan de deelnemers de evaluatieformulieren hebben ingevuld.

  Zo kunt u per cursus en op jaarbasis zien hoe de cursussen op tal van aspecten zijn beoordeeld. Zoals de cijfers voor de cursusleiders, in hoeverre de leerdoelen zijn behaald en in hoeverre cursisten inhoudelijk tevreden zijn over de cursus. Er is tevens een pagina met uitgebreidere reacties van onze cursisten.

  Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt naar aanleiding van de evaluaties die onze cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus invullen.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR en Financiën voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.

Inschrijven

Er zijn momenteel geen locaties bekend voor deze cursus/training.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de cursus kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'MR en Financiën' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.