MR Webinars

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR Webinars

Regelmatig organiseert de VOO gratis webinars voor huidige, toekomstige of potentiële MR-leden. Hieronder vindt u de data van de komende webinars, met daaronder meer uitleg wat elk webinar inhoudt.


Agenda webinars

Wanneer u zich aanmeldt voor een van onze webinars, ontvangt u daarna een e-mail met de link naar de online omgeving waar het webinar zal plaatsvinden. Indien u wilt dat we een webinar verzorgen specifiek voor uw organisatie, neem dan contact met ons op.

Webinar MR Introductie

Webinar MR en Vrijwillige ouderbijdrage

Webinar MR en Verkiezingen

Webinar MR en Schoolgids

 • 18 april 2024, 19:30 – 20:30, klik hier om u aan te melden. (aanmeldlink volgt nog)

Webinar MR en Armoede

 • 23 mei 2024, 19:30 – 20:30, klik hier om u aan te melden. (aanmeldlink volgt nog)

Webinar MR en Aanstellen schoolleider

 • 13 juni 2024, 19:30 – 20:30, klik hier om u aan te melden. (aanmeldlink volgt nog)

 • Webinar MR Introductie

  MR Introductie is hét webinar voor ouders, personeelsleden en leerlingen die interesse hebben om MR-lid te worden.


  Het webinar is bedoeld voor ouders, personeelsleden en leerlingen op school die nog geen MR-lid zijn, maar overwegen om zich te kandideren voor de MR of al kandidaat zijn. Bent u al MR-lid? Volg dan direct de volledige basiscursus MR Compleet of MR Start. Met een van onze basiscursussen krijgt u als MR-lid alle nodige handvatten aangereikt om goed van start te kunnen gaan als MR-lid.

  Tijdens dit één uur durende webinar leggen we beknopt en helder uit wat de rol en taak van het MR-lid is, wat u kunt verwachten van uw MR-collega’s en schoolleiding en met welke praktische zaken u rekening moet houden. Zo hebben we het over de tijd die het MR-werk kost, de belangrijke reglementen/documenten om te kennen en over welke onderwerpen de MR mee mag praten.

  Als MR kunt u geïnteresseerde personen opgeven voor dit webinar en geïnteresseerden kunnen zichzelf opgeven via bovenstaande link. Stuur deze link vooral dus ook als MR door naar alle ouders en personeelsleden wanneer u verkiezingen organiseert! Het webinar is geheel gratis te volgen en vindt online plaats via Zoom. Het is ook mogelijk het webinar voor uw school/organisatie te organiseren op een ander moment, neem hiervoor contact op om de mogelijkheden te bespreken.

  Na dit webinar:

  • weet u waarom medezeggenschap bestaat;
  • weet u hoe u een bijdrage kunt leveren als MR-lid;
  • kent u de praktische aspecten van het MR-werk.

 • Webinar MR en Vrijwillige ouderbijdrage

  MR en Vrijwillige ouderbijdrage is hét webinar voor personen die meer willen weten over (de rol van de MR bij) de vrijwillige ouderbijdrage.

  Tijdens dit één uur durende webinar leggen we beknopt en helder uit wat de landelijke regels rondom de ouderbijdrage zijn en welke rol de MR hierbij speelt. U kunt zich opgeven via de link in de agenda bovenaan de pagina.

  Na dit webinar:

  • weet u wat de regels zijn rondom het innen van een vrijwillige ouderbijdrage;
  • weet u wat wel en wat niet onder de vrijwillige ouderbijdrage valt;
  • bent u op de hoogte van de rol die de MR speelt bij het vaststellen van de hoogte en bestedingsdoelen van de bijdrage.

 • Webinar Integrale medezeggenschap

  Webinar Integrale medezeggenschap voor organisaties die onderwijs en opvang combineren.


  Steeds meer onderwijsorganisaties zoeken de samenwerking met kinderopvang. Vaak leidt dat tot organisatorische samenwerking in een Integraal Kindcentrum. De wetgeving is nog gescheiden geregeld voor onderwijs & opvang. Maar net zoals er mogelijkheden tot samenwerking bestaan in het aanbod van onderwijs & opvang, bestaan deze ook op het gebied van medezeggenschap. De medezeggenschap volgt de zeggenschap. Maar hoe regel je die integrale medezeggenschap in de praktijk? Hoe ga je om met de verschillende wetgeving voor onderwijs & opvang?

  Op woensdag 21 juni 2023 om 19.30 uur organiseert de VOO dit webinar over integrale medezeggenschap. VOO-trainer Maria Jansen gaat dan gedurende een uur in gesprek met Cynthia Roos van Focuzright. Zij adviseert en begeleidt opvang- en onderwijsorganisaties op het gebied van integrale medezeggenschap. Samen met Maria werkte zij bij Plateau Integrale Kindcentra aan een traject om te komen tot de Centrale Plateau Raad. Vanuit hun ervaringen nemen zij de deelnemers mee in de praktijk.

  Het webinar is geheel gratis te volgen en vindt online plaats via Zoom. Meld u nu aan via de link hierboven. Het is ook mogelijk het webinar voor uw school/organisatie te organiseren op een ander moment, neem hiervoor contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 • Webinar Halfjaarlijks gesprek GMR/RvT

  Op 7 september en 7 november organiseert de VTOI-NVTK samen met de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), een digitale bijeenkomst over het halfjaarlijks gesprek tussen de raad van toezicht en de medezeggenschapsraad. Graag nodigen wij u uit om deel te nemen aan dit Webinar!

  De RvT en de MR moeten ten minste twee keer per jaar overleg voeren met elkaar. In de Wet versterking bestuurskracht (Wvb) zijn geen voorschriften opgenomen over de vorm waarin het overleg wordt gegoten. Evenmin zijn in de wet de te bespreken onderwerpen vastgelegd.

  Wat is de meerwaarde van dit gesprek en hoe kan er een betekenisvolle invulling aan dit gesprek gegeven worden? In het eerste gedeelte van deze onlinebijeenkomst deelt Marco Frijlink, onder meer voorzitter van de VOO en lid van een RvT in het primair onderwijs, zijn praktijkkennis en ervaring.

  Marco behandelt vragen als:
  – Wat is het belang van het gesprek?
  – Welke onderwerpen kunnen worden besproken?
  – Is het bestuur aanwezig bij dit gesprek?
  – Wie zit het gesprek voor?
  – Wie stelt het programma op?

  In het tweede gedeelte gaan we in gesprek met elkaar en is er ruimte voor vragen, een discussie en/of onderlinge uitwisseling. Marian de Regt, beleidsadviseur van de VTOI-NVTK neemt de rol als moderator op zich.

  Dit gratis Webinar is geschikt voor alle RvT en GMR-leden. Bent u lid van een GMR, neem dan uw RvT-leden mee! Het wordt in het najaar twee keer aangeboden, op 7 september en 7 november van 16.00-17.30 uur.

 • Webinar MR en Verkiezingen

  MR en Verkiezingen is hét webinar waarbij u leert hoe de MR goed verkiezingen kan organiseren.


  MR-leden worden gekozen door personeelsleden, ouders en (in het vo) leerlingen op school en leden van de GMR door de leden van de MR’s. Tijdens dit webinar staan we stil bij de wettelijke vereisten waaraan het lidmaatschap van de MR en verkiezingen moeten voldoen, en kijken we naar de middelen die de MR kan inzetten voor goede verkiezingen.

  Na dit webinar:

  • weet u de wettelijke vereisten voor omvang en samenstelling MR;
  • weet u welke eisen er aan verkiezingen zitten;
  • kent u communicatiemiddelen die ingezet kunnen worden.

 • Webinar MR en Schoolplan

  Het schoolplan is een document dat elke vier jaar opnieuw moet worden vastgesteld. In het schoolplan staat beschreven welk onderwijs wordt gegeven en hoe dat wordt gedaan. Een belangrijk document dus, waar de MR een instemmingsrecht bij heeft. Tijdens dit webinar leert u over de inhoud van het schoolplan en de precieze rol van de MR hierbij.

 • Webinar MR en Schoolgids

  Elk jaar wordt de schoolgids vastgesteld en naar alle ouders verstuurd ter informatie. Een belangrijk informatief document. Maar wat moet er precies in staan en welke rol kan de MR spelen bij het vaststellen ervan? Tijdens dit webinar leert u hier meer over.

 • Webinar MR en Armoede

  Armoede en kansengelijkheid zijn steeds belangrijker wordende thema’s. En terecht: het is de overtuiging van de VOO dat kinderen, ongeacht hun achtergrond, gelijke kansen verdienen. Tijdens dit webinar wordt gesproken over de mogelijkheden die scholen en specifiek MR’s hebben om een kleine rol te kunnen spelen in het brengen van gelijke kansen voor kinderen.

 • Webinar MR en Aanstellen schoolleider

  Veel MR’s maken het wel eens mee: er moet een nieuwe schoolleider komen. Wat is dan de rol van de MR? Verschilt deze rol als het gaat om een interim-schoolleider of adjunct? Wat mag de MR wel en niet van kandidaten voor de schoolleiding vinden? Tijdens dit webinar krijgt u antwoord op deze en meer vragen.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR Webinars voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram
Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny
Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy
Marco Frijlink
Voorzitter

Marco is de voorzitter van de VOO en is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de vereniging.

Meer over Marco

MR Academie

De MR Academie is dé e-learning omgeving voor alle MR-leden in het onderwijs. Volg een gratis demonstratie!

Bekijk cursus

Vraag de cursus 'MR Webinars' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.