MR en Schoolplan

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR en Schoolplan

MR en Schoolplan is dé cursus om meer te leren over de inhoud van en de rol van de MR bij het schoolplan!
Duur: 2,5 uur – Fysiek of online – Speciaal voor uw organisatie te organiseren


Over deze cursus:

Elke school moet een schoolplan schrijven en elke vier jaar moet dit plan opnieuw worden vastgesteld. Het schoolplan is het ‘basisdocument’ met daarin opgenomen hoe het onderwijs de komende vier jaar wordt vormgegeven en welke doelen de school heeft gesteld. Het is dan ook een belangrijke kans voor de MR om invloed uit te oefenen op hoe het schoolbeleid is vormgegeven. Tijdens deze cursus leert u wat het schoolplan inhoudt en hoe u daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.

In het eerste deel bespreken we de inhoud van het schoolplan. Wat moet er wettelijk verplicht allemaal in opgenomen staan? En wat betekent dit in de praktijk? Zowel wettelijke verplichtingen als concrete voorbeelden komen voorbij.

In het tweede deel wordt het besluitvormingsproces om te komen tot een nieuw schoolplan toegelicht. Omdat het zo’n belangrijk document is, neemt het bevoegd gezag hopelijk ruim de tijd om met alle belanghebbenden hierover het gesprek aan te gaan. In dit deel wordt toegelicht hoe een goed besluitvormingsproces met betrekking tot het schoolplan eruit kan zien.

In het derde deel komen we tot de rol van de MR. Hoe loopt het besluitvormingsproces? Welke rechten heeft de MR bij welke onderdelen? En hoe kan de MR de achterban goed betrekken bij het behandelen van het schoolplan? Dergelijke vragen komen in dit deel aan bod.


Na deze cursus:

 • kent u de wettelijke vereisten aan het schoolplan;
 • weet u hoe het besluitvormingsproces ingericht kan worden;
 • bent u bekend met de rol van en aandachtspunten voor de MR.

Download hier de cursusfolder MR en Schoolplan


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers
  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 15 deelnemers om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor vragen en onderlinge discussie. Wilt u deze cursus voor uw MR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep
  Deze cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over de inhoud van het schoolplan en de rol van de MR hierbij. Zowel voor personeelsleden, ouders en leerlingen in de MR geschikt. Het is aan te raden dat deelnemers eerder de cursus MR Start hebben gevolgd.


  Duur
  De cursus duurt 2,5 uur, inclusief korte pauze. Daarbij wordt van de deelnemers verwacht dat zij vooraf het huidige schoolplan hebben doorgenomen.


  Locatie
  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen (G)MR/organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina.


  Materialen
  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-out van de PowerPoint (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)
  • Handreiking Schoolplan (als naslagwerk)

 • Kosten

  Voor uw organisatie
  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €932,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €21,25 per persoon.
  • Niet-leden: €1.097,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €25,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Kosten voor deze cursus worden vergoed
  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.


 • Reviews

  Hieronder vindt u een overzicht van de evaluaties die cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus hebben ingevuld.

  U kunt rechtsboven op cursusnaam filteren en zo per cursus de evaluatiecijfers en opmerkingen zien. Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR en Schoolplan voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de cursus kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'MR en Schoolplan' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.