Overblijfmedewerkers

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

Indien ouders hierom verzoeken, dient de school verschillend vormen van opvang te regelen voor kinderen. Vaak zijn hiervoor overblijfmedewerkers nodig. Dit zijn vrijwilligers die helpen met het organiseren van de opvang.


Vormen van overblijf

Er zijn drie vormen van overblijf mogelijk. De eerste is tussenschoolse opvang, die plaatsvindt in de pauze op een schooldag. Wanneer een school ervoor kiest om kinderen tussen de middag naar huis te laten gaan, dient de school indien ouders hierom verzoeken tussenschoolse opvang mogelijk te maken. Kinderen gaan dan niet tussen de middag naar huis, maar blijven op school. Ouders moeten hiervoor betalen. Steeds vaker kiezen scholen echter voor een schoolrooster waarbij kinderen tussen de middag niet naar huis gaan. In dat geval is er geen tussenschoolse opvang nodig en is de school automatisch verantwoordelijk voor de opvang.

Naast tussenschoolse opvang kan er ook sprake zijn van voorschoolse opvang en/of naschoolse opvang. Dit wordt gezamenlijk buitenschoolse opvang genoemd. Ook deze vorm van opvang dient te worden geregeld wanneer ouders hierom verzoeken. De opvang wordt vaak geregeld door een externe organisatie die hierin gespecialiseerd is.


Overblijfmedewerkers en opvang

Niet iedereen mag zomaar de opvang organiseren. Wanneer er personen verantwoordelijk worden gemaakt voor de opvang niet zijnde de leerkracht, zijn er verschillende wettelijke bepalingen van toepassing. De belangrijkste is dat minstens de helft van degenen die met het toezicht op overblijvende leerlingen worden belast, scholing moeten hebben gevolgd op het gebied van overblijven. De verantwoordelijkheid voor dat dit gebeurt ligt bij het bevoegd gezag van de school.

In de lumpsum (de financiering voor scholen vanuit de overheid) is een vergoeding opgenomen voor het kunnen organiseren van de overblijf. Dit bedrag kan worden aangewend voor personele kosten, voor materialen en voor scholing van medewerkers van de overblijf.


Overblijfmedewerkers en VOO

Een goede cursus voor medewerkers die de (tussenschoolse) opvang organiseren is van groot belang. Naast de veiligheid voor de leerlingen is het ook zaak dat de opvang op een leuke manier voor de leerlingen wordt georganiseerd.  De VOO biedt dan ook verschillende cursussen aan op gebied van tussenschoolse opvang. De cursus TSO Start biedt een solide basis voor overblijfmedewerkers en daarnaast kunt u zich verdiepen in verschillende TSO thema’s.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

TSO/ Overblijf Start

Compacte basiscursus voor vrijwilligers overblijf.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.