In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Faciliteitenregeling

Voor het laatst bewerkt op: maandag 15 juli 2024

De MR heeft recht op verschillende vormen van facilitering vanuit het bevoegd gezag. Er zijn verschillende vormen van facilitering: voorzieningen op school, het recht op scholing, deskundige bijstand en eventueel een financiële vergoeding.


Landelijke afspraken over facilitering voor de MR

Er zijn een tweetal plekken waarin opgenomen staat welke rechten en mogelijkheden de MR heeft op gebied van faciliteiten. De eerste is de Wet medezeggenschap op scholen (WMS), waar in artikel 28 wordt beschreven op welke faciliteiten elke MR mag rekenen. Naast de afspraken in de WMS zijn ook in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) afspraken opgenomen. Hier gaat het bijvoorbeeld om de hoeveelheid uren die personeelsleden binnen hun taakuren krijgen voor het werk als MR-lid.

De afspraken uit de WMS en de cao zijn minimale vereisten. Dit betekent dat het bevoegd gezag minstens voor deze faciliteiten moet zorgen. Daarnaast is het mogelijk om een aantal aanvullende faciliteiten ter beschikking te stellen die nog in niet in de WMS of in de cao zijn geregeld.


Algemene faciliteiten en redelijkerwijs noodzakelijke kosten

De wet stelt dat de MR gebruik mag maken van alle voorzieningen waar het bevoegd gezag ook gebruik van maakt om zijn taken te kunnen uitvoeren (artikel 28 lid 1 WMS). Dat gaat dan onder meer om het gebruik mogen maken van een vergaderruimte, contactmogelijkheden om ouders te kunnen benaderen en het houden van raadplegingen of anderszins contact met de achterban. Het bevoegd gezag kan uit zichzelf met suggesties komen waar de MR gebruik van kan maken, maar de MR kan ook op eigen initiatief aangeven wat hij nodig heeft.

Verder is wettelijk bepaald dat de MR alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten vergoed krijgt (artikel 28 lid 2 WMS). Dit houdt in dat de kosten voor het inhuren van externe deskundigen, het volgen van scholing, lidmaatschap van een MR-gerelateerde organisatie en vakbladen door het bevoegd gezag moeten worden vergoed. Het enige wat de MR hoeft te doen is vooraf aangeven waarvoor welke kosten precies worden gemaakt. De MR kan de factuur vervolgens naar het bevoegd gezag (laten) sturen. Het is goed gebruik dat de MR aan het begin van het schooljaar een overzicht maakt van de kosten die de MR verwacht te maken. Dan kan de schoolleiding hiermee rekening houden bij het opstellen van de begroting van de school.


Facilitering van personeel

Personeelsleden hebben recht op facilitering voor het vervullen van hun taken (artikel 28 lid 3 WMS). In de cao is opgenomen hoeveel uur personeelsleden minstens recht op hebben. De beschikbaar te stellen uren zijn als volgt:

Primair onderwijs MR GMR OPR
Lid 60 60 60
Voorzitter 80 80 60
Secretaris 60 (80 als ouders vz. Is) 60 (80 als ouder vz. Is) 60
Voortgezet onderwijs MR GMR
Lid 100 100
Voorzitter 250 250
Secretaris 150 150

Indien een personeelslid zowel lid is van de MR als van de GMR in het primair onderwijs, heeft het lid recht op 100 uur per jaar. Indien een personeelslid zowel lid is van de MR als van de GMR in het voortgezet onderwijs, heeft het lid recht op 160 uur per jaar. Over scholing is in de cao po opgenomen dat een personeelslid van de MR recht heeft op drie dagen scholing in twee jaar. Voor het voortgezet onderwijs is dit per jaar vijf dagen scholing en vorming, dat mede in lestijd plaats kan vinden.


Facilitering van ouders en leerlingen

Ouders in de MR kunnen een vergoeding krijgen voor hun werkzaamheden in de MR (artikel 28 lid 4 WMS). Dat kan een bepaald bedrag per bijgewoonde vergadering zijn (vacatievergoeding), maar dit kan ook een bedrag op maand- of jaarbasis zijn. Deze vergoeding is niet verplicht en kan door het bevoegd gezag worden ingesteld. Gebruikelijk wordt dit eerst overlegd met de (G)MR. Redelijkerwijs noodzakelijke onkosten, zoals reiskosten en het inhuren van een oppas, dienen sowieso te worden vergoed op grond van artikel 28 lid 2 WMS.

Naast het geven van geld kan het ook prettig zijn voor bij de school betrokken ouders een andere blijk van waardering krijgen. Bijvoorbeeld een aardigheid met kerst of een borrel voor deze ouders kan een goede geste zijn. Het voornemen hiertoe behoort eveneens thuis in de faciliteitenregeling. Voor leerlingen kan een regeling worden getroffen in de vorm van vrijstelling van bepaalde onderdelen van vakken, zoals het profielwerkstuk. Ook een geldelijke beloning voor leerlingen is mogelijk.


Overige faciliteiten

Naast bovengenoemde faciliteiten kan de (G)MR in overleg met het bevoegd gezag een ambtelijk secretaris aanstellen (artikel 28 lid 5 WMS). Vooral voor de GMR kan dit een heel handige aanvulling zijn op het werk van de secretaris van de GMR. Een ambtelijk secretaris zorgt ervoor dat de agenda en stukken voor vergaderingen op tijd worden verzonden, is het aanspreekpunt voor alle GMR- en MR-leden binnen de stichting en zijn een belangrijke factor voor continuïteit voor medezeggenschap. Ook zorgt een ambtelijk secretaris ervoor dat gekozen (G)MR-leden zich meer op hun kerntaken kunnen focussen, omdat de randvoorwaarden door de ambtelijk secretaris geregeld worden.

Het staat naast alle bovengenoemde zaken MR en bevoegd gezag vrij om aanvullende faciliteiten af te spreken en nadere invulling te geven aan de wettelijke kaders. Zo zijn er MR’s die afspraken maken over het laten maken van een MR-video, of wordt er een budget bedacht voor een ludieke actie tijdens verkiezingen om de aandacht hiervoor te trekken. Maak dergelijke afspraken concreet door ze op papier te zetten, zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is.


Faciliteiten en MR

Er zijn zoals hierboven geschetst een aantal zaken waar de MR wettelijk recht op heeft en kunnen aanvullende faciliteiten worden afgesproken. Al deze faciliteiten samen worden opgenomen in het medezeggenschapsstatuut, of in een faciliteitenregeling als bijlage van het medezeggenschapsstatuut (artikel 22e WMS). Het bevoegd gezag stelt het medezeggenschapsstatuut op en de GMR moet hier met minstens twee derde meerderheid mee instemmen (artikel 21 WMS).

Het medezeggenschapsstatuut met faciliteitenregeling wordt opgesteld op niveau van de stichting. Het is mogelijk dat op schoolniveau de MR nadere afspraken maakt met de schoolleiding over faciliteiten voor de MR. Bijvoorbeeld om op schoolniveau een vacatievergoeding toe te kennen voor ouders en leerlingen, als dit in het statuut niet is geregeld. Het is echter aan te raden om dergelijke afspraken voor alle MR’s binnen de stichting hetzelfde te laten zijn, om ongelijkheid te voorkomen.


Faciliteitenregeling en VOO

De VOO heeft veel ervaring met het beantwoorden van vragen die MR-leden over hun rechten op gebied van faciliteiten hebben. Via de VOO Helpdesk voor leden beantwoorden onze medezeggenschapsspecialisten dagelijks vragen over onderwijs en medezeggenschap. Als u een vraag heeft over de faciliteiten voor de MR, word dan lid van de VOO en neem contact op met onze helpdesk.

Heeft de MR discussie met het bevoegd gezag of bepaalde kosten wel of niet vergoed worden en weigert het bevoegd gezag bepaalde kosten te voldoen, dan kunnen we de MR helpen middels onze VOO Servicekaart. Een onafhankelijk expert op gebied van medezeggenschap denkt met de situatie mee en geeft advies. Meer informatie vindt u op de pagina begeleiding.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Compleet

Complete basiscursus voor MR-leden bestaande uit drie bijeenkomsten.

Bekijk cursus

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.