“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
In april 2021 is de podcast van de Vereniging Openbaar Onderwijs gelanceerd. In deze podcast praten we over kansengelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en burgerschap in het onderwijs. We geven tips en voorbeelden die je als leerkracht zelf kunt toepassen en spreken met leerkrachten, leerlingen en experts op diversiteitsgebied.
Armoede heeft een groot effect op kinderen. Het beïnvloedt onder andere het concentratievermogen en leerprestaties, zorgt voor stress en spanningen, mogelijk thuis en op school, én er ontstaat vaak sociale uitsluiting. Tijdens deze aflevering praten we met Sandró Cooman. Hij is opgegroeid in een huishouden waar minder geld te besteden was tijdens zijn schoolperiode. Hij deelt met ons welke effecten dit had op zijn vermogen om zich te focussen op school en welke effecten dit had op zijn jeugd en verantwoordelijkheidsgevoel buiten school. Inmiddels zet hij zich in als MBO pluscoach waarbij hij studenten begeleidt in hun studieloopbaan.
Luister naar aflevering 6 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Meer afleveringen
Hieronder in het uitklapmenu vind je aflevering 1 tot en met 6.
Hoe begin je in de klas gesprekken over genderdiversiteit? Hoe ga je om met vooroordelen van leerlingen? En wat is belangrijk om rekening mee te houden als leerkracht? Veer Visser, werkzaam bij Sexmatters, vertelt hoe hen gesprekken aangaat met leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs over genderdiversiteit en seksuele diversiteit.
Luister naar aflevering 6 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
In april 2021 is de podcast van de Vereniging Openbaar Onderwijs gelanceerd. In deze podcast praten we over kansengelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en burgerschap in het onderwijs. We geven tips en voorbeelden die je als leerkracht zelf kunt toepassen en spreken met leerkrachten, leerlingen en experts op diversiteitsgebied.
Armoede heeft een groot effect op kinderen. Het beïnvloedt onder andere het concentratievermogen en leerprestaties, zorgt voor stress en spanningen, mogelijk thuis en op school, én er ontstaat vaak sociale uitsluiting. Tijdens deze aflevering praten we met Sanne Spiero van de Alliantie Kinderarmoede over wat je als school kunt doen, om kinderen en ouders die minder geld te besteden hebben te helpen en deze kinderen gelijke kansen te bieden.
Luister naar aflevering 5 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Gast
Sanne Spiero, zij werkt als projectleider bij de Alliantie Kinderarmoede Nederland vanuit Sardes.
Sanne Spiero | Alliantie Kinderarmoede
Tips uit aflevering 5
Meer afleveringen
Hieronder in het uitklapmenu vind je aflevering 1, 2, 3 en 4.
Tijdens deze aflevering gaan Inge en ik in gesprek met Marianne Cense, onderzoeker bij Rutgers, over consent. Oftewel, toestemming geven aan een ander om een aanraking of seksuele handeling uit te voeren bij jouzelf. Tijdens de vorige aflevering spraken we al over seksuele voorlichting op school en we vinden dat dit onderdeel hier niet aan kan ontbreken. Hoe begin je met leerlingen over consent en waar kun je rekening mee houden? Marianne doet veel onderzoek onder jongeren, in alle diversiteit. Het kan gaan over seksuele of gender diversiteit, over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook naar hun wensen ten aanzien van seksuele vorming.
Luister naar aflevering 4 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Gast
Marianne Cense, zij is onderzoeker bij Rutgers. Marianne doet veel onderzoek onder jongeren. Het kan gaan over seksuele of gender diversiteit, over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook naar hun wensen ten aanzien van seksuele vorming.
Marianne Cense | Foto door: Merijn Soeters
Tips uit aflevering 4
In welke klas begin je met seksuele voorlichting en gesprekken hierover? Hoe ga je om met vooroordelen van leerlingen? En wat is belangrijk om rekening mee te houden als leerkracht?
We praten met Elles Verschoor, zij heeft ervaring met seksuele voorlichting op basisscholen. Veer Visser, werkzaam bij Sexmatters, vertelt hoe hen gesprekken aangaat met leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs over genderdiversiteit en seksuele diversiteit.
Inge voert met haar 2e jaars mentorklas gesprekken over sexting. Zij vertelt hoe je dit als leerkracht kunt aanpakken en welke reacties zij krijgt van leerlingen.
Luister naar aflevering 3 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Veer Visser, hen studeerde biomedische wetenschappen, werd daarna docent biologie in het voortgezet onderwijs en zag dat er sinds diens eigen middelbareschooltijd niet veel veranderd was in de seksuele vorming op school. Dit was de reden dat hen besloot om daar zelf wat aan te gaan veranderen. Dit doet hen nu als freelance sex educator (Veers Voorlichting), onder andere bij Stichting Sexmatters, een organisatie in Amsterdam die met jongeren praat over gender en seksualiteit.
Veer Visser
Elles Verschoor, zij werkt als intern begeleider op een basisschool en bij de Vereniging Openbaar Onderwijs werkt zij als beleidsadviseur o.a. op gebied van ouderparticipatie en identiteitsvraagstukken. Elles heeft als leerkracht en directeur op verschillende scholen in Nederland én in het buitenland gewerkt, met groepen die sterk van elkaar verschillen als het gaat om sociale, culturele en economische achtergrond.
Elles Verschoor
Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Informatie over sexting: Helpwanted.nl en Rutgers Seks in de praktijk.
Week van de Lentekriebels door Seksuelevorming.nl.
Struisvogel Sessie: Gesprekstool voor morele dilemma’s van School & Veiligheid.
Vlaggensysteem van Movisie.
Voorleesboekje ‘Nee is oké’ van Fonds Slachtofferhulp.
Sexmatters voor workshops over seksuele- en genderdiversiteit.
Boekentips van Veer Visser:
‘Ik & Seks’ van Belle Barbé. Een zeer positief, divers en inclusief boek over seks en alles daaromheen, voor jongeren tussen de 15 en 25. Het is echter ook zeer geschikt voor ouders, docenten en iedereen die met jongeren werkt of zelf iets nieuws over seks, identiteit, het lichaam, of voorbehoedsmiddelen wil leren.
‘Eindelijk weten wat seks is’ van Linda Duits. Een heel uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde kijk op verschillende aspecten van seks, als identiteit, als handeling, als ‘geschenk’, en meer. Linda Duits schrijft vlot en met humor, maar leert je tegelijk enorm veel bij over de kijk op seks van in de middeleeuwen tot nu.
We praten tijdens deze aflevering over het verband tussen lesmateriaal, beeldvorming en kansengelijkheid.
Geschiedenisdocent Naomi de Boer vertelt hoe zij tijdens haar lessen over de koloniale periode aandacht heeft besteed aan Black Lives Matter en Black History en geeft tips over hoe je zelf je lessen vorm kunt geven aan de hand van het bestaande curriculum.
Inge vertelt hoe zij zelf lessen heeft samengesteld en hierbij bewust aandacht heeft besteed aan inclusief beeldmateriaal voor bij deze lessen. Ook praten we over het inclusief maken van taallessen door hier een stuk cultuur en geschiedenis bij te betrekken.
En we gaan in gesprek met Jerzy Soetekouw, o.a. voorzitter van Stichting Diversiteit en Inclusie, over kansengelijkheid en inclusiviteit.
Luister naar aflevering 2 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Naomi de Boer, zij is docent geschiedenis aan de scholengemeenschap Antoni Gaudí in Purmerend en geeft les aan tweedejaars leerlingen.
Naomi de Boer
Jerzy Soetekouw, directeur van de VMCA, oud-wethouder Sociaal Domein, Diversiteit & Inclusie, bestuurslid van onder meer Black Achievement Month en voorzitter van Stichting Diversiteit en Inclusie.
Jerzy Soetekouw
Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Rechtenvrij beeld is te vinden op beeldbanken Pixabay.com/nl en Unsplash.com. Hier kun je gratis én betaalde beelden downloaden die je tijdens de les kunt gebruiken.
Inclusief Indië van het Indisch herinneringscentrum.
Stichting Discussiëren Kun Je Leren, zie de video hieronder.
Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs en beheerder van het scholennetwerk Chinees.
Tijdens deze aflevering hebben we het over diversiteit als breed begrip en hoe je dit plaatst in een schoolomgeving. We hebben het over feestdagen die worden gevierd op de openbare school en hoe er aandacht kan worden gegeven aan andere speciale dagen. Ook hebben we een leerlingpanel van een VO school gevraagd hoe zij denken over het belang van diversiteit.
Luister naar aflevering 1 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.
Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.
Ga naar LessonUp om lesmateriaal te downloaden of stel hierin zelf lessen samen.
De Kahoot is een LessonUp geworden. Speel de LessonUp-quiz die Inge en Evita hebben gemaakt voor leerlingen in het PO en VO. Geen account nodig.
Het beeld uit de Kahoot-quiz komt van Pixabay.com/nl en Unsplash.com. Beide zijn beeldbanken waar je gratis en betaalde rechtenvrije beelden kunt downloaden.
“Eigenlijk zijn leerlingen de belangrijkste personen in de medezeggenschapsraad”. Sven Pieneman ontwikkelde samen met de VOO een MR-cursus voor leerlingen.
Helaas is armoede nog steeds een groot -en groeiend- probleem in Nederland. Het CPB verwacht dat in 2024 zo’n 7% van de kinderen in ons land opgroeit in armoede. Dat zijn gemiddeld zo’n 2 kinderen per klas en houdt u er rekening mee dat er nog meer zijn die net niet aan de definitie voldoen, maar bij wie het ook geen vetpot is.