Podcast over diversiteit in het onderwijs

  Home - Podcast over diversiteit in het onderwijs

In april 2021 is de podcast van de Vereniging Openbaar Onderwijs gelanceerd. In deze podcast praten we over kansengelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en burgerschap in het onderwijs. We geven tips en voorbeelden die je als leerkracht zelf kunt toepassen en spreken met leerkrachten, leerlingen en experts op diversiteitsgebied.

Inge en Evita

Aflevering 1 Diversiteit en etniciteit

Tijdens deze aflevering hebben we het over diversiteit als breed begrip en hoe je dit plaatst in een schoolomgeving. We hebben het over feestdagen die worden gevierd op de openbare school en hoe er aandacht kan worden gegeven aan andere speciale dagen. Ook hebben we een leerlingpanel van een VO school gevraagd hoe zij denken over het belang van diversiteit.

Luister naar aflevering 1 via Springcast of Spotify. Like en volg de podcast, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.

Springcast Podcasthost    Spotify   Google Podcast

Diversiteit

Tips uit aflevering 1

Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Ga naar LessonUp om lesmateriaal te downloaden of stel hierin zelf lessen samen.

De Kahoot is een LessonUp geworden. Speel de LessonUp-quiz die Inge en Evita hebben gemaakt voor leerlingen in het PO en VO. Geen account nodig.

Het beeld uit de Kahoot-quiz komt van Pixabay.com/nl en  Unsplash.com. Beide zijn beeldbanken waar je gratis en betaalde rechtenvrije beelden kunt downloaden.

Meer afleveringen

Hieronder in het uitklapmenu vind je meer afleveringen. Aflevering 2 wordt gepubliceerd op maandag 31 mei 2021.

 • Aflevering 2 Lesboeken en lesmateriaal

  We praten tijdens deze aflevering over de representatie van groepen mensen in lesboeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de man/vrouw verhouding in geschiedenisboeken en de invalshoeken van verschillende culturen in de geschiedenis.

  Geschiedenisdocent Naomi de Boer vertelt hoe zij tijdens haar lessen over de koloniale periode aandacht heeft besteed aan Black Lives Matter en Black History en geeft tips hoe je zelf je lessen vorm kunt geven aan de hand van het bestaande curriculum. Ook vertelt Inge hoe zij zelf lessen heeft samengesteld en hierbij bewust aandacht heeft besteed in het beeldmateriaal dat zij zocht bij deze lessen.

  Geschiedenis

  Gast

  Naomi de Boer, zij is docent geschiedenis aan de scholengemeenschap Antoni Gaudí in Purmerend en geeft les aan tweedejaars leerlingen.

  Naomi de Boer - Docent Geschiedenis

  Naomi de Boer

  Tips uit aflevering 2

   

Evita Lagerwaard
Communicatieadviseur

Evita Lagerwaard is communicatieadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met communicatie en PR.

Meer over Evita
Inge Özertem-Prevoo
Documentatie en projectsupport

Inge documentalist en projectbegeleider. Ze houdt zich onder andere bezig met dossiervorming en -ontsluiting.

Meer over Inge

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

Sinds februari is de zogeheten Benchmark voor basis- en voortgezet onderwijs beschikbaar. De Benchmark is een instrument dat (G)MR's inzicht biedt in de inzet van middelen bij het bevoegd gezag. Daarnaast versc ...