Podcast over diversiteit in het onderwijs

  Home - Podcast over diversiteit in het onderwijs

In april 2021 is de podcast van de Vereniging Openbaar Onderwijs gelanceerd. In deze podcast praten we over kansengelijkheid, inclusiviteit, diversiteit en burgerschap in het onderwijs. We geven tips en voorbeelden die je als leerkracht zelf kunt toepassen en spreken met leerkrachten, leerlingen en experts op diversiteitsgebied.

Inge en Evita

Aflevering 4 Seksuele voorlichting; consent

Tijdens deze aflevering gaan Inge en ik in gesprek met Marianne Cense, onderzoeker bij Rutgers, over consent. Oftewel, toestemming geven aan een ander om een aanraking of seksuele handeling uit te voeren bij jouzelf. Tijdens de vorige aflevering spraken we al over seksuele voorlichting op school en we vinden dat dit onderdeel hier niet aan kan ontbreken. Hoe begin je met leerlingen over consent en waar kun je rekening mee houden? Marianne doet veel onderzoek onder jongeren, in alle diversiteit. Het kan gaan over seksuele of gender diversiteit, over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook naar hun wensen ten aanzien van seksuele vorming.

Luister naar aflevering 4 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.

Springcast Podcasthost Apple Podcast SpotifyGoogle Podcast

Gast

Marianne Cense, zij is onderzoeker bij Rutgers. Marianne doet veel onderzoek onder jongeren. Het kan gaan over seksuele of gender diversiteit, over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook naar hun wensen ten aanzien van seksuele vorming.

Marianne Cense

Marianne Cense | Foto door: Merijn Soeters

Tips uit aflevering 4

Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

Rutgers: Wensen en grenzen | Lang leve de liefde

www.seksuelevorming.nl

Folder over onderzoek van Rutgers naar de wens van leerlingen over seksuele vorming op school.

Video over consent. In deze video wordt het aanbieden van thee aan mensen vergeleken met het geven van consent.

Engelstalige versie.

Nederlandstalige versie.

Meer afleveringen

Hieronder in het uitklapmenu vind je aflevering 1, 2 en 3.

 • Meer afleveringen

  Aflevering 3 Seksuele voorlichting, seksuele diversiteit en genderdiversiteit

  In welke klas begin je met seksuele voorlichting en gesprekken hierover? Hoe ga je om met vooroordelen van leerlingen? En wat is belangrijk om rekening mee te houden als leerkracht?

  We praten met Elles Verschoor, zij heeft ervaring met seksuele voorlichting op basisscholen. Veer Visser, werkzaam bij Sexmatters, vertelt hoe hen gesprekken aangaat met leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs over genderdiversiteit en seksuele diversiteit.

  Inge voert met haar 2e jaars mentorklas gesprekken over sexting. Zij vertelt hoe je dit als leerkracht kunt aanpakken en welke reacties zij krijgt van leerlingen.

  Luister naar aflevering 3 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.

  Springcast Podcasthost Apple Podcast SpotifyGoogle Podcast

  Seksuele voorlichting seksuele diversiteit genderdiversiteit

  Gasten

  Veer Visser, hen studeerde biomedische wetenschappen, werd daarna docent biologie in het voortgezet onderwijs en zag dat er sinds diens eigen middelbareschooltijd niet veel veranderd was in de seksuele vorming op school. Dit was de reden dat hen besloot om daar zelf wat aan te gaan veranderen. Dit doet hen nu als freelance sex educator (Veers Voorlichting), onder andere bij Stichting Sexmatters, een organisatie in Amsterdam die met jongeren praat over gender en seksualiteit.

  Veer Visser

  Veer Visser

  Elles Verschoor, zij werkt als intern begeleider op een basisschool en bij de Vereniging Openbaar Onderwijs werkt zij als beleidsadviseur o.a. op gebied van ouderparticipatie en identiteitsvraagstukken. Elles heeft als leerkracht en directeur op verschillende scholen in Nederland én in het buitenland gewerkt, met groepen die sterk van elkaar verschillen als het gaat om sociale, culturele en economische achtergrond.

  Elles Verschoor

  Elles Verschoor

  Tips uit aflevering 3

  Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

  Informatie over sexting: Helpwanted.nl en Rutgers Seks in de praktijk.

  Poster voor leerkrachten over seksuele diversiteit van Stichting School & Veiligheid.

  Week van de Lentekriebels door Seksuelevorming.nl.

  Struisvogel Sessie: Gesprekstool voor morele dilemma’s van School & Veiligheid.

  Vlaggensysteem van Movisie.

  Voorleesboekje ‘Nee is oké’ van Fonds Slachtofferhulp.

  Sexmatters voor workshops over seksuele- en genderdiversiteit.

  Boekentips van Veer Visser:

  ‘Ik & Seks’ van Belle Barbé. Een zeer positief, divers en inclusief boek over seks en alles daaromheen, voor jongeren tussen de 15 en 25. Het is echter ook zeer geschikt voor ouders, docenten en iedereen die met jongeren werkt of zelf iets nieuws over seks, identiteit, het lichaam, of voorbehoedsmiddelen wil leren.

  ‘Eindelijk weten wat seks is’ van Linda Duits. Een heel uitgebreide en wetenschappelijk onderbouwde kijk op verschillende aspecten van seks, als identiteit, als handeling, als ‘geschenk’, en meer. Linda Duits schrijft vlot en met humor, maar leert je tegelijk enorm veel bij over de kijk op seks van in de middeleeuwen tot nu.


  Aflevering 2 Lesboeken en lesmateriaal

  We praten tijdens deze aflevering over het verband tussen lesmateriaal, beeldvorming en kansengelijkheid.

  Geschiedenisdocent Naomi de Boer vertelt hoe zij tijdens haar lessen over de koloniale periode aandacht heeft besteed aan Black Lives Matter en Black History en geeft tips over hoe je zelf je lessen vorm kunt geven aan de hand van het bestaande curriculum.

  Inge vertelt hoe zij zelf lessen heeft samengesteld en hierbij bewust aandacht heeft besteed aan inclusief beeldmateriaal voor bij deze lessen. Ook praten we over het inclusief maken van taallessen door hier een stuk cultuur en geschiedenis bij te betrekken.

  En we gaan in gesprek met Jerzy Soetekouw, o.a. voorzitter van Stichting Diversiteit en Inclusie, over kansengelijkheid en inclusiviteit.

  Luister naar aflevering 2 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.

  Springcast Podcasthost   Apple Podcast Spotify   Google Podcast

  Geschiedenis

  Gasten

  Naomi de Boer, zij is docent geschiedenis aan de scholengemeenschap Antoni Gaudí in Purmerend en geeft les aan tweedejaars leerlingen.

  Naomi de Boer - Docent Geschiedenis

  Naomi de Boer

  Jerzy Soetekouw, directeur van de VMCA, oud-wethouder Sociaal Domein, Diversiteit & Inclusie, bestuurslid van onder meer Black Achievement Month en voorzitter van Stichting Diversiteit en Inclusie.

  Jerzy Soetekouw

  Jerzy Soetekouw

  Tips uit aflevering 2

  Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

  Rechtenvrij beeld is te vinden op beeldbanken Pixabay.com/nl en  Unsplash.com. Hier kun je gratis én betaalde beelden downloaden die je tijdens de les kunt gebruiken.

  Inclusief Indië van het Indisch herinneringscentrum.

  Stichting Discussiëren Kun Je Leren, zie de video hieronder.

  Genoemd tijdens deze aflevering

  Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van onderwijs en beheerder van het scholennetwerk Chinees.


  Aflevering 1 Diversiteit en etniciteit

  Tijdens deze aflevering hebben we het over diversiteit als breed begrip en hoe je dit plaatst in een schoolomgeving. We hebben het over feestdagen die worden gevierd op de openbare school en hoe er aandacht kan worden gegeven aan andere speciale dagen. Ook hebben we een leerlingpanel van een VO school gevraagd hoe zij denken over het belang van diversiteit.

  Luister naar aflevering 1 via Springcast, Apple Podcasts, Spotify of Google Podcasts. Like en volg de podcast via de app waarmee jij luistert, zo weet je meteen wanneer er een nieuwe aflevering is.

  Springcast Podcasthost   Apple Podcast Spotify   Google Podcast

  Diversiteit

  Tips uit aflevering 1

  Kijk op openbaaronderwijs.nu voor lesmateriaal en tools die draaien om de drie kernwaarden van het openbaar onderwijs; gelijkwaardigheid, vrijheid en ontmoeting.

  Ga naar LessonUp om lesmateriaal te downloaden of stel hierin zelf lessen samen.

  De Kahoot is een LessonUp geworden. Speel de LessonUp-quiz die Inge en Evita hebben gemaakt voor leerlingen in het PO en VO. Geen account nodig.

  Het beeld uit de Kahoot-quiz komt van Pixabay.com/nl en  Unsplash.com. Beide zijn beeldbanken waar je gratis en betaalde rechtenvrije beelden kunt downloaden.

   

Evita Lagerwaard
Communicatieadviseur

Evita Lagerwaard is communicatieadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met communicatie en PR.

Meer over Evita
Inge Özertem-Prevoo
Documentatie en projectsupport

Inge documentalist en projectbegeleider. Ze houdt zich onder andere bezig met dossiervorming en -ontsluiting.

Meer over Inge

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

Raadpleeg de helpdesk

Voor al uw vragen kunt u terecht bij de VOO helpdesk.

Helpdesk

Recent ontstond breed gedeelde ophef over een door een scherpe NRC-journalist blootgelegde praktijk bij uitgevers van lesmethoden. Veel grote uitgevers blijken open te staan voor de gevoeligheid van een kleine ...11 okt 2021

Op 5 oktober jongstleden is Bareld de Vries op 87 jarige leeftijd overleden. Bareld was een groot voorstander van openbaar onderwijs. Dat blijkt niet alleen uit zijn jarenlange directeurschap van de mavo in Sur ...