Aanstellen bestuurder

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 18 juli 2024

De (G)MR heeft een belangrijke rol bij het aanstellen van een bestuurder, in verschillende delen van het proces. In dit artikel meer informatie over deze rol.


Wat doet een bestuurder?

Het schoolbestuur, dat bestaat uit een of meerdere bestuurders, is eindverantwoordelijk voor alle scholen die bij de onderwijsorganisatie horen. Het bestuur is werkgever van al het personeel (inclusief schoolleiding), stelt de kaders vast waarbinnen scholen handelen en geeft leiding aan de organisatie als geheel.

Er kan sprake zijn van een ‘one-tier bestuursmodel’ of een ’two-tier bestuursmodel’. In het eerste geval is er een bestuur dat zowel bestaat uit een dagelijks bestuur als een algemeen (toezichthoudend) bestuur. In het tweede geval is er een scheiding tussen het schoolbestuur en het toezichthoudend orgaan (raad van toezicht). Deze vorm komt het vaakst voor in het onderwijs. In beide modellen heeft de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) een rol te spelen bij het aanstellen van bestuursleden. Voor deze tekst gaan we uit van het tweede model.


Competentieprofielen

Voordat een nieuwe bestuurder geworven kan worden, moet er goed worden nagedacht over wat voor type bestuurder de organisatie nodig heeft. De raad van toezicht stelt een competentieprofiel op met vereisten waar de nieuwe bestuurder aan moet voldoen. In dit profiel wordt ook aandacht geschonken aan onder meer de besturingsfilosofie, de kennis en kunde die de bestuurder mee moet brengen en informatie over wat de organisatie de komende tijd te wachten staat.

De GMR heeft een adviesbevoegdheid met betrekking tot het vaststellen van de competentieprofielen van de leden van het schoolbestuur (artikel 11 lid 1 sub q WMS). Als er meer dan één bestuurder is, kan ervoor worden gekozen om een algemeen profiel op te stellen dat geldt voor beide bestuurders, en een specifiek profiel voor elk van de functies binnen het schoolbestuur. Op al deze profielen geldt het adviesrecht van de GMR.


Sollicitatiecommissie

Als de competentieprofielen zijn vastgesteld, kan de vacature worden uitgezet. Voor de beoordeling van de kandidaten stelt het toezichthoudend orgaan een sollicitatiecommissie in, ook wel benoemingsadviescommissie (BAC) genoemd. De sollicitatiecommissie bestaat in ieder geval uit één lid dat afkomstig is uit of namens de oudergeleding van de GMR en één lid dat afkomstig is uit of namens de personeelsgeleding (artikel 8a WMS). In het Reglement Werving en selectie van de raad van toezicht kan meer informatie staan over de samenstelling, taken en taakverdeling van de commissie.

De sollicitatiecommissie leest de cv’s en sollicitatiebrieven van de kandidaten en maakt een selectie uit de kandidaten wie er worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. De commissie bereidt het gesprek gezamenlijk voor en na afronding van de gesprekken wordt er een keuze gemaakt welke kandidaat zal worden voorgedragen aan het toezichthoudend orgaan. Dat gebeurt aan de hand van de belangrijkste eisen die in het competentieprofiel worden genoemd.


Benoeming bestuurder

Het toezichthoudend orgaan zal het advies van de sollicitatiecommissie in principe overnemen, waarna het toezichthoudend orgaan zijn voornemen voor het benoemen van de nieuwe bestuurder voor zal moeten leggen aan de GMR. Dit voornemen gaat vergezeld van het cv van de voorgedragen kandidaat alsmede een toelichting waarom deze kandidaat geschikt wordt geacht voor de functie. De GMR kan vervolgens een advies uitbrengen aan het toezichthoudend orgaan (artikel 11 lid 1 sub h WMS).

Nadat de GMR zijn advies gegeven heeft, en indien dit advies is om de persoon te benoemen, kan de formele benoeming door het toezichthoudend orgaan worden geregeld. Vanaf de afgesproken datum zal de voorgedragen kandidaat formeel starten als bestuurder van de organisatie.


Aanstellen bestuurder en VOO

Heeft u een vraag over (de rol van de GMR) het aanstellen van bestuurders? Als uw (G)MR lid is van de VOO, kunt u altijd al uw vragen stellen aan de VOO Helpdesk. Nog geen lid? Maak uw (G)MR dan lid van de VOO!

Het is aan te raden om als GMR en nieuwe bestuurder een ambitiegesprek met elkaar te voeren, waarin beide partijen met elkaar spreken over de onderlinge verwachtingen voor de komende tijd. Dit ambitiegesprek kan eventueel onder leiding van een VOO-expert worden gevoerd.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.