Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Schoolboeken

Voor het laatst bewerkt op: zondag 2 oktober 2022

Elke leerling heeft boeken nodig om het onderwijs te kunnen volgen. Het is daarom noodzakelijk dat de school ervoor zorgt dat elke leerling over boeken en ander leermateriaal kan beschikken.


Organisatie rondom schoolboeken

De school heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen dat elke leerling het lesmateriaal krijgt wat een leerling in een specifiek jaar nodig heeft. Hieronder vallen onder meer leerboeken, werkboeken, examenboeken en het eigen lesmateriaal van de school. De materialen en mogelijke verzendkosten komen ten laste van de school. Daarnaast zijn er kosten die ouders maken, zoals atlassen en woordenboeken. De materialen en ook de eventuele verzending hiervan komen ten laste van ouders.

Met betrekking tot de boeken die school verstrekt, zijn er een aantal wettelijke bepalingen en opties om rekening mee te houden:

  1. De school mag een vrijwillige borg vragen, maar hiermee moet wel worden ingestemd door de oudergeleding van de medezeggenschapsraad (MR) (artikel 14 lid 2d WMS). Van een verplichte borg kan geen sprake zijn en boekenlevering kan niet afhankelijk worden gesteld van de borg. Het Burgerlijk Wetboek (BW) biedt scholen de mogelijkheid om schade aan eigendommen te verhalen op de veroorzakers. Als er borg wordt gevraagd, dient dit voor de zomervakantie bekend te zijn bij ouders. Bij het bepalen van schade kan worden uitgegaan van een levensduur van boeken van drie jaar. Als de schade dus na twee jaar plaatsvindt, is de restwaarde nog 1/3 van de aanschafprijs. Vanwege de administratieve lasten die bij het vragen van borg komt kijken, kan het verstandig zijn om geen borg te vragen.
  2. De school behoort ouders ruim voor de zomervakantie duidelijk te maken: (a) hoe de boekenleverantie in zijn werk gaat, waarom een borg wordt gevraagd als die wordt gevraagd, (b) wat de borgregeling inhoudt, (c) aangeven dat de borg vrijwillig is en (d) zeggen hoe met schade (vooraf en achteraf) en vermissing wordt omgegaan.
  3. Er mag geen vrijwillige ouderbijdrage worden gevraagd voor alle zaken waar de school bekostiging voor ontvangt. De vrijwillige ouderbijdrage is bedoeld voor activiteiten buiten het reguliere en door de overheid gefinancierde lesprogramma om te organiseren.
  4. Scholen kiezen voor een intern of een extern boekenfonds. Bij een intern boekenfonds beheert en distribueert de school de boeken zelf. Bij een extern boekenfonds worden het beheer en de distributie van de boeken uitbesteed aan een boekendistributeur. Het uitbesteden scheelt de school veel werk. De complexe logistiek en verantwoordelijkheid wordt uitbesteed aan gespecialiseerde ondernemingen. Er worden door de distributeurs wel extra kosten berekend voor deze dienstverlening. De schoolleiding blijft bij uitbesteding ervoor verantwoordelijk dat leerlingen de juiste materialen krijgen.

Voordelen van het niet vragen van borg

Als scholen geen borg vragen, zullen zij met de boekendistributeur moeten overleggen over de garantstelling voor ouders die de borg niet betalen. Dat hoeft zeker niet negatief uit te pakken voor de school. Schade aan huurboeken wordt in overgrote meerderheid van de gevallen door ouders direct vergoed. Het voorkomt ook veel papierwerk. Daarbij worden ouders die minder draagkrachtig zijn niet geconfronteerd met voor hen onbetaalbare hoge kosten aan het begin van het schooljaar. De VO-Raad, de sectororganisatie in het voortgezet onderwijs, schrijft dan ook in het advies aan de leden/schoolbesturen:

“Overwogen kan worden geen borg te vragen. De administratieve kosten voor het vragen van borg zouden wel eens hoger kunnen zijn dan de uiteindelijke kosten van ouders die de schade achteraf niet betalen.”

Sommige schoolbesturen suggereren dat zij de borg moéten innen, omdat dit contractueel is vastgelegd met de boekhandelaar. Dat is niet juist en juridisch onhoudbaar. Scholen en boekendistributeurs kunnen niet gezamenlijk in een contract vastleggen dat anderen – namelijk de ouders – borg moeten betalen.


Schade en vermissing bij lesmaterialen

Het is van belang dat er overeenstemming is over de schade aan boeken, zowel bij ontvangst als bij inleveren van boeken. Bij interne boekenfondsen vindt de uitgifte en inlevering vaak plaats op school. Er kan dan ter plekke worden geconstateerd of er schade is, waarvan dan een notitie wordt gemaakt. Dat ligt ingewikkeld als de boeken per post worden gestuurd. Het controlemoment ontbreekt dan. Een ouder moet dan direct contact opnemen met de boekendistributeur en met hem de werkwijze afspreken. Zeker als de school een borg vraagt is het lastig, omdat zonder contact of overeenstemming de schade met de borg wordt verrekend.

In het maatschappelijke verkeer is het gebruikelijk om de producten die worden gehuurd eerst te bekijken, voordat men borg betaalt. Het ophalen en inleveren van de boeken op school verdient dan ook nadrukkelijk de voorkeur. Bij het inleveren mag normale verbruiksschade niet worden doorberekend. Er kan slechts schadevergoeding worden gevraagd bij vermissing en bij aantoonbare ‘mishandeling’ van de boeken. Belangrijk te weten daarbij is dat de bewijslast van de schade bij de distributeur ligt.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.