Op donderdag 9 en vrijdag 10 mei zijn wij telefonisch niet bereikbaar. We staan u graag maandag 13 mei weer te woord.

Leerlingvolgsysteem

Voor het laatst bewerkt op: zaterdag 10 februari 2024

Elke basisschool legt schoolprestaties van de leerlingen vast in het leerlingvolgsysteem (LVS). In zo’n systeem wordt de voortgang van leerlingen gemonitord en vormt de basis voor communicatie naar ouders. Ook in het voortgezet onderwijs wordt een dergelijk systeem gebruikt.


Wat is een leerlingvolgsysteem?

Basisscholen werken verplicht met een leerlingvolgsysteem (LVS). Dit wordt ook wel het leerling- en onderwijsvolgsysteem (LOVS) genoemd. Hiermee houdt de school bij wat de vorderingen en resultaten van leerlingen zijn. Dit wordt niet alleen op individueel niveau, maar ook op het niveau van de groep en de school gedaan. Dit gebeurt in ieder geval voor Nederlandse taal en rekenen-wiskunde.

In het LVS voert de school onder meer de resultaten in van toetsen. Dit kunnen zowel schoolse toetsen (met opgaven) zijn, maar ook andere observatie-instrumenten. Deze toetsen heten LVS-toetsen. Leerlingen kunnen de toetsen vanaf groep 1 tot en met 8 maken. Naast het LVS krijgen kinderen ook een rapport. Er wordt per vak een cijfer gegeven, of er wordt in woorden beschreven hoe het met het kind gaat op school.


Kiezen van het leerlingvolgsysteem

Scholen mogen zelf bepalen met welk leerlingvolgsysteem zij werken. Ook mogen zij zelf bepalen welke LVS-toetsen zij inzetten, bij welke groepen dat gebeurt en welke informatie verder in het systeem wordt bijgehouden. Vaak wordt de keuze voor het LVS door het schoolbestuur voor al zijn scholen gemaakt.

Er zijn LVS-toetsen van 4 aanbieders goedgekeurd. Dat zijn: (1) Boom leerlingvolgsysteem, (2) IEP LVS-toetsen, (3) CITO leerling in beeld & CITO Kleuter in beeld – Taal en Rekenen en (4) Dia-LVS van Diataal.


Rol van de MR

In het schoolplan moet staan beschreven wat het stelsel van kwaliteitszorg omvat. Hier valt in ieder geval onder het bewaken dat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doorlopen en dat onderwijs wordt afgestemd op de voortgang in de ontwikkeling van leerlingen, mede met behulp van het leerling- en onderwijsvolgsysteem (artikel 12 lid 4a WPO). De MR heeft een instemmingsrecht op het schoolplan (artikel 10b WMS).

Het LVS is de basis voor communicatie met ouders, bijvoorbeeld omdat het gekoppeld is aan een systeem als ParnaSys, SocialSchools of Magister. In deze systemen worden cijfers en andere gegevens van leerlingen bijgehouden, waar ook ouders toegang toe (kunnen) hebben. De oudergeleding van de (G)MR heeft een instemmingsrecht bij het beleid rondom het uitwisselen van informatie tussen school en ouders (artikel 13 lid 1k (po) en artikel 14 lid 2g (vo).

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.