Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Schoolkosten

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 3 november 2023

Welke kosten zijn voor de school? En welke kosten zijn voor ouders zelf? In dit artikel vindt u informatie over schoolkosten en komt u erachter welke kosten voor wie zijn.


Categorie 1: Kosten voor de school

Het gaat in deze eerste categorie om kosten die de school draagt: ouders hoeven niks wat onder deze categorie gaat zelf te betalen. Kosten voor de school zijn kosten voor lesmateriaal dat een leerling in een specifiek jaar nodig heeft. Voorbeelden hiervan zijn: leerboeken, projectboeken, tabellenboeken, werkboeken, examentrainingen en examenbundels, BINAS, eigen lesmateriaal van de school en bijbehorende dvd’s en cd’e en gelicenseerd digitaal lesmateriaal.


Categorie 2: Kosten voor ouders

Het gaat in deze tweede categorie om kosten die ouders voor hun kind moeten maken. Kosten voor ouders zijn kosten voor voorgeschreven persoonsgebonden materiaal dat langer dan een jaar meegaat. Voorbeelden hiervan zijn: rekenmachine, atlas, agenda, schrift, multomap, woordenboek, pennen e.d., gereedschap, praktijkkleding en sportkleding.


Categorie 3: Elektronische informatiedragers

Met betrekking tot ‘elektronische informatiedragers’ (laptops, tablets en dergelijke) geldt dat scholen ouders kunnen vragen om deze aan te schaffen. Als ouders dit niet doen, dan moet de school zelf voor een volwaardig alternatief zorgen.


Categorie 4: Vrijwillige ouderbijdrage

Het kan zijn dat onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag activiteiten worden georganiseerd die niet binnen het verplichte lesprogramma vallen. Voor kosten die hiermee gemoeid gaan mag de school ouders om een vrijwillige bijdrage vragen. Als ouders niet betalen, mogen kinderen niet worden uitgesloten van de activiteiten die hiermee bekostigd worden. Het gaat bijvoorbeeld om excursies, kerstviering, bijles, huiswerkbegeleiding en introductiekamp, maar ook om langdurige activiteiten zoals tweetalig onderwijs en technasia. In de schoolgids moet expliciet staan opgenomen dat het niet voldoen van de bijdrage niet leidt tot het uitsluiten van deelname aan activiteiten. Meer over informatie vindt u op deze pagina in de VOO Kennisbank.


Schoolkosten en VOO

Als uw MR lid is van de VOO, kunt u al uw vragen over schoolkosten en andere onderwijszaken stellen aan de VOO Helpdesk. Nog geen lid? Maak uw MR dan lid van de VOO! Regelmatig organiseert de VOO gratis webinars over onderwerpen als schoolkosten en de vrijwillige ouderbijdrage. Bekijk hier welke webinars er de komende tijd te volgen zijn.

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.