Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Lesmethodes

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 1 februari 2024

Elke school maakt gebruik van lesmethodes. De keuzes die hierin worden gemaakt zijn bepalend voor hoe kinderen les krijgen. In dit artikel meer over lesmethodes en de rol van de MR hierbij.


Wat is een lesmethode?

In het primair en voortgezet onderwijs wordt gebruik gemaakt van lesmethodes. Een lesmethode is een samenhangend pakket aan middelen om bepaalde lesstof over te brengen. Het kan zijn dat lesmethodes door de school of docenten zelf worden ontwikkeld, maar vaak kiezen scholen ervoor om lesmethodes van externe partijen in te kopen.

Zo zijn er lesmethodes om in de onderbouw of bovenbouw van het basisonderwijs begrijpend lezen of rekenen te geven. Of methodes om geschiedenis of aardrijkskunde in het voortgezet onderwijs te geven. Lesmethodes bestaan doorgaans in ieder geval uit leerboeken en werkboeken en daarnaast is er vaak nog ander materiaal, bijvoorbeeld om meer spelenderwijs te leren.


Keuze uit methodes

Een school kan zelf bepalen welke lesmethodes er worden gebruikt. Vanwege de vrijheid van onderwijs zijn deze niet aan regels gebonden. Het onderwijsteam of vaksectie zal een keuze moeten maken of onderwijsmethodes en bijbehorend materiaal zelf worden ontwikkeld, of dat deze extern worden ingekocht.

Er zijn vier grote uitgevers van lesmethodes: Malmberg, Noordhoff, ThiemeMeulenhoff en Zwijsen. Vaak kopen scholen hun methodes niet rechtstreeks bij uitgeverijen, maar gaat dit via een distributeur die naast methodes ook zaken als stoelen en potloden aan scholen verkoopt. Het is ook mogelijk om direct bij de uitgevers materialen aan te schaffen.


MR en lesmethodes

De MR heeft een instemmingsrecht op het schoolplan (artikel 10b WMS). In het schoolplan moet staan welke lesmethodes er worden gebruikt, en dus moet de MR ook instemmen met de gebruikte methodes.

Het is mogelijk om als MR te vragen waarom er voor een bepaalde methode van een bepaalde uitgever is gekozen. Is wetenschappelijk onderbouwd dat de gekozen methode effectief is? Zijn ook alternatieve methodes overwogen?


VOO en lesmethodes

De VOO ondersteunt medezeggenschapsraden door middel van cursussen, begeleiding en voor MR’s die lid zijn onze helpdesk. Bij vragen over de rol van MR bij lesmethodes is het mogelijk met de helpdesk contact op te nemen. Nog geen lid? Maak de MR dan lid van de VOO.

Bij de cursus MR Start leren MR-leden over hun rol op school en over welke zaken de MR mee mag praten. Bij MR Verdieping wordt uitgebreider ingegaan op de rechten van de MR. Het hele cursusaanbod van de VOO is hier te vinden.

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.