Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Klokkenluidersregeling

Elk bestuur dat minstens 50 werkzame personen werk geeft, dient een klokkenluidersregeling te hebben. In dit artikel meer informatie over deze regeling en de rol van de MR.


Wat is een klokkenluider?

Een klokkenluider is een persoon die (op redelijke gronden gebaseerd) het vermoeden heeft dat er sprake is van een misstand in de organisatie. In de Wet bescherming klokkenluiders zijn regels opgenomen rondom het doen van meldingen als klokkenluider en de bescherming van deze persoon. Op de site van de Rijksoverheid staat meer informatie over deze wet.

Elke organisatie met minstens 50 werkzame personen moet een klokkenluidersregeling opstellen. In deze regeling staat vastgelegd hoe een persoon een interne dan wel externe melding kan doen van een misstand. Dit geldt ook voor onderwijsinstellingen.


Hoe kan iemand een melding doen?

In eerste instantie is het mogelijk om een interne melding te maken van de misstand. Hiervoor is ook een procedure in de klokkenluidersregeling opgenomen. De klokkenluider kan er echter ook voor kiezen om niet intern, maar extern een melding te doen, bijvoorbeeld als hij of zij geen vertrouwen heeft dat de melding intern goed zal worden behandeld. Een klokkenluider kan eerst advies inwinnen bij het Huis voor Klokkenluiders.

Een misstand kan een persoon extern melden bij de Onderwijsinspectie. De Inspectie moet erop toezien dat de onderwijswetten worden nageleefd en de school veilig is. De Inspectie kan handelen indien dit niet wordt gewaarborgd. Het is tevens mogelijk een melding openbaar te maken. Een melding in het voortgezet onderwijs kan ook worden gedaan bij Onderwijsgeschillen, bij de Commissie melden van een misstand en inbreuk op het Unierecht. Let op, een melding wordt door deze commissie alleen behandeld als de voorbeeldregeling van de VO-Raad is overgenomen.


MR en klokkenluidersregeling

Wanneer er binnen de schoolorganisatie 50 of meer medewerkers zijn, moet het bestuur een klokkenluidersregeling opstellen. Het ligt voor de hand dat de MR een instemmingsrecht heeft op deze klokkenluidersregeling, in lijn met het al bestaande instemmingsrecht op de klachtenregeling (artikel 10g WMS). De VO-Raad geeft deze toelichting ook bij de modelregeling. Verwant aan deze regeling zijn dan ook de integriteitscode en de klachtenregeling.

Voor de MR is het van belang om te controleren of de voorgestelde procedures helder beschreven zijn en in lijn met de uitgangspunten van de wet. De MR kan ook met het bevoegd gezag bespreken hoe ervoor wordt gezorgd dat de gemeenschap op school bekend is met de regeling en of de regeling goed vindbaar is op de website van de organisatie.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.