Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Thuisonderwijs

Voor het laatst bewerkt op: woensdag 26 april 2023

In principe krijgen kinderen op school les, maar soms is het mogelijk dat kinderen thuis door ouders of digitaal door leerkrachten onderwijs krijgen. Lees hier meer over de mogelijkheden.


Ouders en thuisonderwijs

Kinderen zijn in principe leerplichtig en moeten naar school. Het kan echter voorkomen dat om bepaalde redenen thuisonderwijs de voorkeur heeft. De Nederlandse wet biedt in dat geval soms de mogelijkheid om als ouder thuis onderwijs te verzorgen aan kinderen.

De VOO heeft in samenwerking met VOS/ABB een website ontwikkeld waar leerkrachten, maar ook ouders die thuisonderwijs geven, terechtkunnen voor lesideeën op afstand. De website hiervoor is www.openbaaronderwijs.nu. De lessen worden onder meer ontwikkeld door CED-groep, Creathlon en Centrum voor Kinderfilosofie Nederland.

Daarnaast zijn er nog meer organisaties die met tips en hulp komen bij het organiseren van thuisonderwijs. Kijkt u bijvoorbeeld ook eens naar deze links:


Problemen bij onderwijs op afstand

Het kan voorkomen dat er iets misgaat bij onderwijs op afstand. Bij wie moet dan terecht? We raden in eerste instantie aan dat u contact opneemt met het personeel van de school, afhangend van het probleem bij een ander persoon.

U kunt het beste bij de leerkracht/mentor terecht:

  1. Voor verduidelijking van de opgegeven lesstof.
  2. Voor tips hoe u het beste uw kind kunt begeleiden.
  3. In geval van vagen over de communicatie tussen uw kind en de leerkracht/mentor.

U kunt het beste terecht bij de intern begeleider/zorgcoördinator:

  1. Wanneer uw kind meer zorg of begeleiding nodig had op school, en u advies wilt over hoe u dat thuis kunt voortzetten.
  2. Bij vragen en behoefte aan informatie over de vergoeding voor computer- en internetkosten en opvoedondersteuning van de jeugd GGD en het wijkteam. Hiervoor kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met het wijkteam of de verantwoordelijke voor jeugdzorg in uw gemeente).

U kunt het beste terecht bij de directeur van de school:

  1. Als u informatie wilt over het noodplan van de school.
  2. Als u feedback heeft op het noodplan en ander beleid met betrekking tot thuisonderwijs.
  3. Wanneer u heeft over de werkwijze van de school en het noodplan.

Thuisonderwijs en de MR

De medezeggenschapsraad gaat over beleid op school. Dat betekent dat de MR ook rechten heeft met betrekking tot de organisatie van thuisonderwijs. Dit gaat om het adviesrecht op de organisatie van het onderwijs (artikel 11 lid 1f WMS) en het instemmingsrecht op het gebied van veiligheids-, gezondheids-, en welzijnsbeleid (artikel 10 lid 1e WMS).

Daarnaast is goed te vermelden dat bij problemen van thuisonderwijs, de MR geen klachtencommissie is voor ouders. Het is aan de directeur van de school om de MR te informeren over de aard van de klachten die binnen zijn gekomen, omdat deze informatie nuttig kan zijn om thuisonderwijs te verbeteren.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.