Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

CAO staat voor collectieve arbeidsovereenkomst en omvat afspraken over onder meer salaris, arbeidsomstandigheden en verlof voor een hele sector. In het primair en voortgezet onderwijs kennen we twee cao’s: de cao po en de cao vo.


Waarom een cao?

Een collectieve arbeidsovereenkomst zorgt ervoor dat niet elke werknemer individueel hoeft te onderhandelen met zijn baas over allerlei voorwaarden aan het werk. Als dat wel zou moeten zou dat zeer arbeidsintensief en ingewikkeld zijn en benadeelt dat de positie van de werknemer. In Nederland wordt in veel sectoren dan ook gekozen voor cao’s, waar afspraken worden gemaakt voor alle werknemers die in de sector werken en dus onder de cao vallen.

Zo geldt dat ook voor het onderwijs. Iedereen die werkzaam is in dienstverband binnen het onderwijs valt onder een van de cao’s. Voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs zijn er aparte cao’s, elk met hun eigen salaristabel en arbeidsvoorwaarden. De onderwijsvakbonden (zoals de AOb, CNV en Leraren In Actie) onderhandelen met de werkgevers (via de PO-Raad en VO-Raad) over deze zaken.


Hoe komen cao’s tot stand?

De cao voor het primair onderwijs wordt afgesloten door verschillende onderwijsvakbonden (vertegenwoordigers van personeel) en de PO-Raad (vertegenwoordigers van werkgevers). Voor het voortgezet onderwijs is de VO-Raad de onderhandelaar. De cao’s gelden voor een of meerdere jaren en voordat ze aflopen onderhandelen de vakbonden en werkgevers afspraken maken over vernieuwing.

Er wordt bij cao-onderhandelingen gediscussieerd over allerlei zaken. Het kan gaan om het salaris van leerkrachten, docenten en ander personeel. Maar ook om arbeidsvoorwaarden als rusttijen, vakantiedagen en taakbeleid. De afspraken die worden gemaakt gelden voor alle besturen in het funderend onderwijs en dus voor alle scholen. Het is niet mogelijk om minder te doen dan de cao voorschrijft, wel om meer te doen.


Waar vind ik de cao’s?

Elk jaar of elke paar jaar worden de cao’s vernieuwd en worden nieuwe afspraken opgenomen. Vooral de salaristabellen zijn vaak in korte tijd onderhevig aan verandering. De onderwijsvakbonden en werkgevers publiceren op hun websites altijd de meest actuele versie van de cao. Dit kan bijvoorbeeld via de website van de AOb. In het menu kunt u kiezen voor de cao die van toepassing is.

De vakbonden houden hun leden ook op de hoogte van de voortgang van de onderhandelingen en leggen de uitkomst van de cao-onderhandelingen vaak voor aan hun achterban/leden. Als VOO houden we via onze nieuwspagina op de hoogte van belangrijke cao-ontwikkelingen. Voor specifieke vragen over de status van cao-onderhandelingen kunt u bij de onderhandelaars terecht.


CAO en MR

In de cao staan dus afspraken opgenomen voor de relatie tussen werkgever en werknemer. Maar ook voor de medezeggenschapsraad (MR) is het van belang delen van de cao goed te kennen. In de cao worden afspraken opgenomen op welke manier werknemers mee kunnen praten over de invulling van de cao op schoolniveau. De MR, vertegenwoordiger van personeel, ouders en (in het vo) leerlingen op school, speelt daar een rol in.

Zo heeft de MR vanuit de cao het recht om het werkverdelingsplan vast te stellen en praat de MR, volgens de cao maar ook vanuit de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) mee over taakbeleid, arbeidsvoorwaarden die zijn vastgesteld naast de cao en andere belangrijke zaken voor het personeel. In de cao vallen deze rechten van de MR te vinden door te zoeken op ‘medezeggenschap’ of ‘MR’, maar uiteraard kunt u ook met de VOO contact opnemen.


VOO en cao

Wilt u meer weten over de rechten van de MR die in de cao staan vermeldt of heeft u als personeelslid een vraag over arbeidsvoorwaarden? We helpen u graag verder. VOO-leden kunnen contact opnemen met de VOO Helpdesk.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR en Werkverdelingsplan

Over de inhoud van het werkverdelingsplan en de rol van de MR.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.