Aanstellen schoolleider

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 18 juli 2024

De MR heeft een belangrijke rol bij het aanstellen van de schoolleiding. In dit artikel meer informatie over deze rol. In het primair onderwijs (po) gaat het vaak om de titels van (adjunct-)schoolleiders of (adjunct-)directeur, in het voortgezet onderwijs (vo) vaak om (con)rectoren.


Wat doet een schoolleider?

De schoolleiding, die bestaat uit een of meerdere (adjunct-)schoolleiders of (con)rectoren, is verantwoordelijk voor alles wat er op school gebeurt. De schoolleiding wordt aangesteld door het schoolbestuur, dat eindverantwoordelijk is voor alle scholen binnen het bestuur. Op school werken schoolleiding, leraren en andere personeelsleden samen aan goed onderwijs.

Meestal heeft één basisschool één schoolleider. Grotere basisscholen en middelbare scholen hebben soms een schoolleiding die bestaat uit meerdere personen. Het takenpakket van de schoolleider hangt af van de afspraken die schoolbestuur en schoolleiding maken. Bij sommige schoolbesturen worden veel besluiten op bestuursniveau genomen, bij andere schoolbesturen zijn de scholen veel meer zelf aan zet.


Functiegebouw en formatieplan

Voordat een nieuwe schoolleider geworven kan worden, moet er goed worden nagedacht over het type schoolleider die de organisatie nodig heeft. In het functiegebouw (po) of functiebouwwerk (vo) staat opgenomen aan welke functie-eisen een schoolleider voldoet. De personeelsgeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (PGMR) heeft hierbij een instemmingsbevoegdheid.

Als is vastgesteld aan welke eisen een schoolleider moet voldoen, kan op schoolniveau worden gekeken naar hoeveel uur er voor het precieze takenpakket nodig is. Op de ene school zal er meer uur nodig zijn voor de functie van de schoolleider dan op de andere school. Het aantal uur/fte dat beschikbaar is voor de schoolleiding wordt opgenomen in het formatieplan. De personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad (PMR) heeft hierbij een instemmingsbevoegdheid (artikel 12 lid 1 sub b WMS).


Keuze maken voor een schoolleider

Een bestuur kan procedures vaststellen voor hoe een nieuwe schoolleider geworven wordt. Bij dit zogeheten aanstellingsbeleid heeft de PGMR een instemmingsbevoegdheid. Het kan daarbij zijn dat leden van de MR op school wordt gevraagd om deel te nemen aan de sollicitatiecommissie voor het voeren van gesprekken met kandidaten. Dit is geen wettelijk recht van de MR, zoals dat wel is bij het aanstellen van een bestuurder.

Zodra de sollicitatiecommissie zijn werk heeft gedaan en een kandidaat is geselecteerd, zal het schoolbestuur een voorgenomen besluit nemen om de schoolleider te benoemen. Voordat dit besluit definitief kan worden, moet het bestuur eerst advies vragen aan de MR (artikel 11 lid 1 sub h WMS). Daarbij ontvangt de MR in ieder geval het cv van de kandidaat en de motivatie van het bestuur om voor deze kandidaat te kiezen.


Aanstellen schoolleider en VOO

Heeft u een vraag over (de rol van de MR) het aanstellen van de schoolleiding? Als uw (G)MR lid is van de VOO, kunt u altijd al uw vragen stellen aan de VOO Helpdesk. Nog geen lid? Maak uw (G)MR dan lid van de VOO!

Het is aan te raden om als MR en nieuwe schoolleider een ambitiegesprek met elkaar te voeren, waarin beide partijen met elkaar spreken over de onderlinge verwachtingen voor de komende tijd. Dit ambitiegesprek kan eventueel onder leiding van een VOO-expert worden gevoerd.

Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.