MR en Fusie

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR en Fusie

MR en Fusie is dé cursus om meer te leren over de achtergronden bij fusie en de rol van de MR hierbij!
Duur: 2,5 uur – Fysiek of online – Speciaal voor uw organisatie te organiseren


Over deze cursus:

Scholen kunnen om verschillende redenen ervoor kiezen om nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Dat krijgt vaak vorm in een samenwerkingsovereenkomst of een formele fusie. Tijdens deze cursus leert u over de verschillende samenwerkingsvormen en staan we specifiek stil bij hoe een fusie in zijn werk gaat, zowel op bestuursniveau (bestuurlijke fusie) als op schoolniveau (scholenfusie).

In het eerste deel van de cursus bespreken we welke achtergronden er kunnen spelen om te kiezen voor samenwerking met een andere school of een ander schoolbestuur. We bespreken dan gelijk hoe de situatie bij u is en welke redenen voor een mogelijke samenwerking/fusie er bij uw organisatie zijn.

In het tweede deel kijken we welke samenwerkingsvormen er mogelijk zijn. Het is zaak dat een schoolbestuur goed onderzoek doet naar toekomstscenario’s voor de school of het bestuur, en de voor- en nadelen van de verschillende opties goed afweegt. Ook de rol van de MR bij de verschillende opties komt aan bod.

In het derde deel bekijken we uitgebreid wat er allemaal komt kijken bij een fusieproces. We nemen alle wettelijk benodigde stappen door en leggen uit wat de inhoud moet zijn van de verplichte fusie-effectrapportage. De rol van de MR in dit proces wordt daarbij ook uitvoerig besproken.


Na deze cursus:

 • kent u de achtergronden om te komen tot fusie of samenwerking;
 • weet u welke samenwerkingsvormen er zijn;
 • bent u bekend met het fusieproces en de fusie-effectrapportage.

Download de cursusfolder MR en Fusie


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers
  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 15 deelnemers om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor vragen en onderlinge discussie. Wilt u deze cursus voor uw MR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep
  Deze cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over (de rol van de (G)MR bij) samenwerkingen en fusies. Zowel voor leden van de MR (bij samenwerking/fusie op schoolniveau) als leden van de GMR (bij samenwerking/fusie op bestuursniveau) geschikt. Het is aan te raden dat deelnemers eerder de cursus MR Start hebben gevolgd.


  Duur
  De cursus duurt 2,5 uur, inclusief korte pauze.


  Locatie
  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen (G)MR/organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina.


  Materialen
  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-out van de PowerPoint (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)
  • Handreiking Checklist fusie (om te gebruiken tijdens het fusieproces)
  • Wettekst Fusie-effectrapportage (als naslagwerk en om te gebruiken bij het beoordelen van dit document in de praktijk)

 • Kosten

  Voor uw organisatie
  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €932,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €21,25 per persoon.
  • Niet-leden: €1.097,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €25,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Kosten voor deze cursus worden vergoed
  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.


 • Reviews

  Hieronder vindt u een overzicht van de evaluaties die cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus hebben ingevuld.

  U kunt rechtsboven op cursusnaam filteren en zo per cursus de evaluatiecijfers en opmerkingen zien. Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR en Fusie voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de cursus kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'MR en Fusie' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.