Medisch handelen

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

De school heeft een zorgplicht naar alle leerlingen. Dit betekent dat de school beleid moet hebben om de veiligheid en gezondheid van leerlingen te waarborgen. Daarnaast kan het altijd nodig zijn om medisch te handelen op school.


Wat wordt bedoeld met medisch handelen?

Leraren op school worden regelmatig geconfronteerd met leerlingen die klagen over pijn zoals hoofdpijn, buikpijn, oorpijn of pijn ten gevolge van een insectenbeet. Meestal is deze pijn met eenvoudige middelen te verhelpen. Ook de schoolleiding krijgt steeds vaker het verzoek van ouders(s)/verzorger(s) om hun kinderen de door een arts voorgeschreven medicijnen toe te dienen.

Een enkele keer wordt werkelijk medisch handelen van leraren gevraagd zoals het geven van sondevoeding, het toedienen van een zetpil of het geven van een injectie. De schoolleiding aanvaardt met het verrichten van dergelijke handelingen een aantal verantwoordelijkheden. Leraren begeven zich dan op een terrein waarvoor zij niet gekwalificeerd zijn. Met het oog op de gezondheid van kinderen is het van groot belang dat zij in dergelijke situaties zorgvuldig handelen. Zij moeten daarbij over de vereiste bekwaamheid beschikken.


Hoe om te gaan met medisch handelen op school?

Medische handelingen mogen alleen worden gedaan door gekwalificeerde personen. Bijvoorbeeld door een EHBO-cursus afgerond te hebben, een BHV-cursus te hebben gedaan of anderszins aantoonbaar te kunnen maken dat de persoon gekwalificeerd is. Het is daarom ook verplicht dat er op elke school personen aanwezig zijn die medische handelingen mogen verrichten. Een lijst met welke handelingen voorbehouden zijn aan mensen die hiervoor hebben geleerd is bij Bestanden te vinden.

Het is ook van belang dat er op school protocollen zijn wat te doen, bijvoorbeeld als kinderen hoofdpijn krijgen (geef je ze medicatie of stuur je ze naar huis), misselijk worden of anderszins hun gezondheid niet optimaal is op dat moment. De PO-Raad heeft een modelprotocol opgesteld die scholen kunnen gebruiken en is te vinden bij Bestanden.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.