Leerlingenparticipatiebeleid

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 10 mei 2024

Elke school in het voortgezet onderwijs moet leerlingenparticipatiebeleid formuleren en in de schoolgids opnemen. Op deze pagina meer informatie over dit beleid en de rol van de MR.


Wat is leerlingenparticipatiebeleid?

In de schoolgids van elke middelbare school moet staan opgenomen hoe het leerlingenparticipatiebeleid is vormgegeven (artikel 2.92 lid 2 sub j WVO). Hieronder wordt begrepen de wijze waarop leerlingen worden betrokken bij de vorming van het beleid van de school, en ook de wijze waarop deze betrokkenheid wordt gefaciliteerd en gestimuleerd.

Het kan daarbij gaan om formele vormen van participatie (zoals in de medezeggenschapsraad of de leerlingenraad) of meer informele vormen van participatie (zoals feedback kunnen geven op lessen of een ideeënbus).


Uitwerking van het beleid

Aan de formele kant is het wettelijk verplicht dat in elke school in het voortgezet onderwijs een medezeggenschapsraad (MR) heeft, met daarin een leerlinggeleding. De MR bestaat uit personeel (50%), ouders (25%) en leerlingen (25%). De MR heeft als taak om met de schoolleiding mee te denken over het beleid van de school. Een ambtelijk secretaris kan (de leerlingen in) de MR bijstaan bij de werkzaamheden. Verder hebben veel scholen een leerlingenraad, maar dat is niet wettelijk verplicht. Vaak zitten in de leerlingenraad leerlingen die zich bezighouden met meer praktische aangelegenheden, zoals het organiseren van een schoolfeest.

Naast de formele inspraakorganen voor leerlingen kan een school op veel meer manieren leerlingen betrekken. Zo kunnen leerlingen de mogelijkheid krijgen om lesideeën in te brengen, klassenvertegenwoordigers aan te stellen of meehelpen met het bedenken van activiteiten voor de school. Dit alles al dan niet in voorafgaand overleg met de leerlingenraad en de leerlinggeleding van de MR.


MR en leerlingenparticipatiebeleid

De leerlinggeleding in de MR heeft een instemmingsrecht met betrekking tot het leerlingparticipatiebeleid (artikel 14 ldi 3 sub e WMS). Nadat het bevoegd gezag het beleid hieromtrent heeft geformuleerd, mogen de MR-leden er dus over meepraten en specifiek de leerlingen in de MR moeten ermee instemmen.

Het participatiebeleid wordt tevens opgenomen in de schoolgids, zodat het voor iedereen toegankelijk is. De ouder- en leerlinggeleding samen hebben een instemmingsrecht met betrekking tot de schoolgids (artikel 14 lid 1 sub a WMS).


VOO en leerlingenparticipatiebeleid

Heeft u als MR een vraag over het leerlingenparticipatiebeleid? MR’s die lid zijn van de VOO kunnen al hun vragen stellen aan de VOO Helpdesk. Tevens krijgen MR’s die lid zijn 15% korting op al onze cursussen en begeleiding. Nog geen lid? Maak uw MR dan lid van de VOO!

Voor leerlingen in de MR hebben wij speciaal de cursus LMR Start ontwikkeld. Tijdens deze cursus leren de leerlingen over hun rol en taken als lid van de medezeggenschapsraad. Tevens is er alle ruimte voor het inbrengen en bespreken van eigen casussen. Voor het opzetten van of het starten als leerlingenraad heeft de VOO de cursus Leerlingenraad Start ontwikkeld.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

Leerlingenraad Start

Basiscursus voor leden van de leerlingenraad bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.