Sociale media op school

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 10 mei 2024

Scholen zijn veelvuldig aanwezig op sociale media. Deze aanwezigheid kan verschillende doelen hebben, zoals het op de hoogte houden van personeelsleden, ouders en leerlingen van activiteiten van de school en het promoten van de school voor potentiële ouders. Lees hier meer over het gebruik van sociale media door scholen en de rol die de MR hierbij speelt.


Waarom sociale media?

Scholen kunnen gebruik maken van sociale media om verschillende doelgroepen te bereiken. Allereerst kunnen sociale media worden gebruikt als een algemeen communicatiemiddel om laagdrempelig berichten te sturen naar alle bij de school betrokkenen. Omdat niet iedereen op alle sociale media kanalen aanwezig is kunnen ze nooit een vervanging zijn voor officiële berichtgeving naar personeel en ouders. Hiervoor is een (digitale) nieuwsbrief een beter middel.

Sociale media kunnen ook worden ingezet om aan potentiële ouders te laten zien hoe de school opereert, of om personeelsleden te werven. Zeker vanwege het tekort aan leraren zou een goede sociale mediacampagne waarin de school zichzelf laat zien kunnen bijdragen aan meer sollicitanten.


Verschillen tussen sociale media

Waar X vooral kan worden gebruikt voor korte berichtjes, is Instagram meer gericht op het verspreiden van foto’s en video’s. Facebook is het meest ‘algemeen’ op gebied van toepassingen. Voordat de school een keuze maakt uit deze sociale media is het van belang een duidelijk communicatieplan op te stellen waarin uiteen wordt gezet welk sociaal medium met welk doel wordt ingezet. De meeste personen die bij de doelgroep horen (kinderen tot 18 jaar, ouders (vaak tot 45 jaar) en (potentiële) leraren, zijn te vinden op Facebook en Instagram en in mindere mate op Twitter.

Belangrijke regels bij het gebruik van sociale media is dat de pagina’s die zijn aangemaakt goed worden bijgehouden. Bijvoorbeeld een Twitterpagina waar al een jaar niks op geplaatst is doet vermoeden dat de school niet meer bestaat. Zorg ervoor dat er iemand verantwoordelijk is voor het bijhouden van de sociale media.


MR en sociale media op school

De oudergeleding van de MR heeft een instemmingsrecht met betrekking tot de wijze waarop het bevoegd gezag en ouders informatie uitwisselen (artikel 13 lid 1 sub k en artikel 14 lid 2 sub g WMS). Als sociale media voor het delen van informatie met ouders worden gebruikt, kan de MR hier dus over meedenken. Ook de MR zelf kan gebruik maken van de sociale mediakanalen van de school, bijvoorbeeld om MR-leden voor te stellen aan de ouders, leerlingen en personeelsleden of om belangrijke ontwikkelingen te delen. Een leuk verhaal van een MR-lid over zijn of haar taken kan ook motiverend werken voor anderen om zich te kandideren.

Het verdient aanbeveling om als MR afspraken te maken met de schoolleiding over hoe de MR zich op de sociale mediakanalen van de school kan laten zien. Zorg ervoor dat de berichten kort, helder en niet te ingewikkeld zijn en zorg altijd voor een goede foto die bij het bericht past.Soms is het beter om als MR een filmpje te maken en dat te plaatsen. Ook kan de MR gebruik maken van online tools als SurveyMonkey, Google Forms of Mentimeter om vragenlijsten te maken en sociale media in te zetten om te zorgen voor zoveel mogelijk inzendingen vanuit de doelgroep.


VOO en sociale media

De VOO kan MR’s helpen met het opzetten van goede communicatie richting de achterban. Dat kan bijvoorbeeld door als MR de cursus MR en Achterban te volgen, waarin we uitleg geven over de taken van de MR op dit gebied en met elkaar doorspreken welke communicatiemiddelen goed passen bij de school.

Hoe de MR ook communiceert, het begint allemaal met het opstellen van het communicatieplan. Tijdens de cursus bespreken we dit plan en de deelnemers krijgen het format voor dit plan mee. Desgewenst kan de VOO ook ondersteunen bij het opstellen van dit plan.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR en Achterban

Over mogelijkheden om als MR de achterban goed te betrekken.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.