Middelbaar beroepsonderwijs (mbo)

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is het onderwijs dat aansluit op de middelbare school. Er zijn drie verschillende typen mbo’s (Roc’s, Aoc’s en vakscholen) en vier niveaus: Entreeopleiding, niveau 2, niveau 3 en niveau 4. Lees hier meer over de inrichting van het mbo.


Een opleiding op mbo-niveau wordt voornamelijk gevolgd door studenten die een vmbo-diploma hebben. Afhankelijk van de vmbo-richting is er toegang tot een ander niveau. Zo kunnen leerlingen uit het praktijkonderwijs doorstromen naar de entreeopleiding (niveau 1), vmbo-bb leerlingen naar niveau 2, vmbo-kb naar niveau 2 of 3, vmbo-gl naar niveau 2 of 3 en vmbo-tl naar niveau 4.

  • Niveau 1 (entreeopleiding)

    Een mbo-opleiding op niveau 1 (ook wel entreeopleiding genoemd) duurt één jaar. Studenten worden tijdens deze opleiding voorbereidt op de arbeidsmarkt of op een doorstroming naar een opleiding op het niveau mbo-2. Vaak is dit niveau er voor jongeren zonder een diploma van een vooropleiding of van het praktijkonderwijs.

    • Vooropleiding: geen, praktijkonderwijs
    • Vervolg: arbeidsmarkt, mbo-2

  • Niveau 2 (basisberoepsopleiding)

    Een mbo-opleiding op niveau 2 (ook wel basisberoepsopleiding genoemd) duurt één tot twee jaar. Studenten leren tijdens een niveau 2 opleiding hoe zij uitvoerende werkzaamheden kunnen uitvoeren. Dit gaat bijvoorbeeld om een kapper of een autotechnicus.

    • Vooropleiding: vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl, mbo-1
    • Vervolg: arbeidsmarkt, mbo-3

  • Niveau 3 (vakopleiding)

    Een mbo-opleiding op niveau 3 (ook wel vakopleiding genoemd) duurt twee tot drie jaar. Studenten leren tijdens een niveau 3 opleiding werkzaamheden zelfstandig uit te voeren, vaak met een algemeen kader meegegeven vanuit een leidinggevende. Het betreft hier beroepen als verzorgende of eerste monteur. Na het behalen van een diploma op dit niveau is het mogelijk een specialistenopleiding te doen met een duur van één jaar.

    • Vooropleiding: vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl, havo, mbo-2
    • Vervolg: arbeidsmarkt, specialistenopleiding

  • NIveau 4 (middenkaderopleiding)

    Een mbo-opleiding op niveau 4 (ook wel middenkaderopleiding genoemd) duurt drie jaar. Studenten die een opleiding op dit niveau volgen leren om werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren. Studenten die een mbo-4 opleiding hebben afgerond komen vaak te werken bij zelfstandige beroepen in het middenkader, zoals filiaalbeheerder of verpleegkundige. Ook kunnen studenten met een mbo-4 diploma studeren in het hoger onderwijs, aan een hogeschool.

    • Vooropleiding: vmbo-kb, vmbo-gl, vmbo-tl, havo, mbo-2, mbo-3 (BOL of BBL)
    • Vervolg: arbeidsmarkt, hbo

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.