Ondersteuningsplan

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 10 mei 2024

In het ondersteuningsplan (OP) maken scholen in het samenwerkingsverband (SWV) afspraken over het bieden van passend onderwijs aan alle leerlingen. Dit artikel gaat over de inhoud van het OP en de rol van de ondersteuningsplanraad (OPR).


Wat is het ondersteuningsplan?

In artikel 18a lid 8 WPO (primair onderwijs) en artikel 2.47 lid 9 WVO (voortgezet onderwijs) is opgenomen wat de inhoud van het plan moet zijn. Zo staat erin welke ondersteuning leerlingen op reguliere scholen die onderdeel uitmaken van het samenwerkingsverband kunnen verwachten. Ook staat erin wanneer leerlingen beter naar een speciale school kunnen gaan voor de beste ondersteuning.

Verder moeten de procedures en criteria staan beschreven op basis waarvan het geld van het samenwerkingsverband over de aangesloten scholen wordt verdeeld, en moet beschreven staan hoe aan ouders informatie wordt verstrekt over de ondersteuningsvoorzieningen die er zijn.


OPR en het ondersteuningsplan

Elk samenwerkingsverband kent een ondersteuningsplanraad (OPR), waarvan de leden worden gekozen door de MR’s van de aangesloten scholen. De OPR heeft een instemmingsrecht met betrekking tot het ondersteuningsplan (artikel 14a WMS).

Als OPR is het goed om na te gaan of het ondersteuningsplan aan de wettelijke vereisten voldoet en of de opgenomen bepalingen in lijn zijn met wat de OPR verwacht van het samenwerkingsverband. Eventueel kan de OPR de MR’s van de aangesloten scholen raadplegen om daar ook informatie op te halen.


VOO en het ondersteuningsplan

OPR’s die lid zijn van de VOO kunnen dagelijks bellen of e-mailen met de VOO Helpdesk en alle vragen over onderwijs, ondersteuning en medezeggenschap stellen. Tevens ontvangt de OPR 15% korting op cursussen en ondersteuning vanuit de VOO.

Tijdens de cursus OPR Start leert de OPR over zijn rol, taken en bevoegdheden in het samenwerkingsverband. Ook staan we stil bij het ondersteuningsplan en de relatie met de MR’s van de scholen. Volg de cursus met de hele OPR om samen een impuls te geven aan het werk van de OPR.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

OPR Start

Basiscursus voor OPR-leden bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.