OPR Start

Home - Cursussen - Medezeggenschap - OPR Start

OPR Start is dé basiscursus voor het werk als OPR-lid in het primair en voortgezet onderwijs!
Duur: 2,5 uur – Fysiek of online – Speciaal voor uw organisatie te organiseren


Over deze cursus:

De ondersteuningsplanraad (OPR) is een medezeggenschapsorgaan van het samenwerkingsverband. Net als medezeggenschapsraden (MR’s) op schoolniveau hebben OPR’s verschillende wettelijke taken en rechten. Tijdens de cursus wordt duidelijk wat de rol van de OPR is bij het samenwerkingsverband en welke wettelijke bepalingen er voor de OPR van toepassing zijn.

In het eerste deel van de cursus staan we stil bij de positie van de OPR in het samenwerkingsverband. Vragen als: ‘Hoe is de OPR samengesteld?’, ‘Hoe ziet de organisatie van het samenwerkingsverband eruit?’ en ‘Hoe houden we als vertegenwoordigend orgaan contact met onze achterban’ komen aan bod. Ook praktische zaken zoals de facilitering van OPR-leden en de tijdsbesteding zijn onderwerpen die aan bod komen.

In het tweede deel van de cursus staan we stil bij het wettelijk kader. We hebben het in dit deel over de financiering van passend onderwijs, verschillende verdeelmodellen voor de gelden passend onderwijs en welke belangrijke documenten een OPR dient te hebben dan wel kennen. We komen ook langs de rechten die de OPR heeft, zoals het instemmingsrecht en het adviesrecht.

In het derde deel van de cursus staat het ondersteuningsplan centraal. We schetsen wat er in het ondersteuningsplan dient zijn opgenomen, wat de relatie van het ondersteuningsplan is met andere documenten (op schoolniveau) en hoe het plan geëvalueerd kan worden. Uiteraard is er ook alle ruimte om vragen te stellen die de OPR heeft. Zowel over het ondersteuningsplan, de rechten of allerlei andere zaken waar de OPR in de praktijk mee te maken krijgt.


Na deze cursus:

 • kent u de rol en positie van de OPR in het samenwerkingsverband;
 • kent u de bevoegdheden van de OPR;
 • heeft u kennis gemaakt met het ondersteuningsplan.

Download hier de cursusfolder OPR Start


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers

  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 15 deelnemers om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor vragen en onderlinge discussie.
  Wilt u deze cursus voor uw OPR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep

  Deze cursus is geschikt voor iedereen die te maken heeft met de ondersteuningsplanraad in het samenwerkingsverband. Zowel voor personeel als ouders die lid zijn van een OPR en de gesprekspartner van de OPR.


  Duur

  De cursus duurt 2,5 uur, inclusief korte pauze.


  Locatie

  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen OPR/organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina.


  Materialen

  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-out van de PowerPoint (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)
  • Voorbereidende oefening (om voorafgaande aan de cursus in te vullen)

 • Kosten

  Voor uw organisatie
  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €932,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €21,25 per persoon.
  • Niet-leden: €1.097,50 | Tot 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €25,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Kosten voor deze cursus worden vergoed
  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.


 • Reviews

  Hieronder vindt u een overzicht van de evaluaties die cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus hebben ingevuld.

  U kunt rechtsboven op cursusnaam filteren en zo per cursus de evaluatiecijfers en opmerkingen zien. Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt OPR Start voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de cursus kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'OPR Start' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.