In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Relatie MR en raad van toezicht

Voor het laatst bewerkt op: dinsdag 4 juni 2024

De meeste scholen zijn onderdeel van een stichting met meerdere scholen. Elke school heeft een schoolleiding, de stichting heeft een schoolbestuur en een raad van toezicht. In dit artikel leest u meer over de relatie tussen de medezeggenschap en de raad van toezicht.


Wat is de raad van toezicht?

De raad van toezicht (RvT) (ook wel algemeen bestuur of toezichthoudend orgaan genoemd) is een orgaan binnen de onderwijsstichting die toezicht houdt op het college van bestuur (CvB) (ook wel het schoolbestuur of dagelijks bestuur genoemd). Het toezichthoudend orgaan kijkt mee met het werk van het CvB en adviseert en ondersteunt hen. De RvT kijkt naar de resultaten die het CvB levert, controleert of de wetten en regels worden nageleefd en houdt toezicht op integriteit van het bestuur. De RvT is tevens werkgever van het bestuur.

De leden van de RvT worden in het openbaar onderwijs benoemd door de gemeenteraad, in het bijzonder onderwijs benoemen de RvT-leden zelf hun opvolgers. De precieze procedures zijn te vinden in de statuten van de onderwijsstichting en aanvullend in een reglement werving en selectie van de raad van toezicht.


Overleg MR en raad van toezicht

Het is sinds 2017 verplicht dat de raad van toezicht twee keer per jaar overlegt met de medezeggenschapsraad (bij een stichting met meerdere scholen: de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR)). In de wet is niet opgenomen in welke vorm dit overleg moet gebeuren of welke onderwerpen er besproken moeten worden. Het doel van de wet is voornamelijk ervoor zorgen dat de RvT van de bij het onderwijs betrokkenen verneemt hoe het gaat binnen de organisatie en deze informatie gebruikt bij zijn toezichthoudende rol.

In de praktijk komt het vaak voor dat het overleg de ene keer door de raad van toezicht wordt voorbereid en voorgezeten en de andere keer door de medezeggenschap. Mogelijke gespreksonderwerpen kunnen zijn de kwaliteit van het onderwijs, het functioneren van de medezeggenschap binnen de organisatie en informatie over de wijze waarop de RvT zijn werk doet. Maar ook inhoudelijke onderwerpen als het strategisch beleidsplan of de profielschetsen voor de raad van toezicht en het bestuur kunnen onderwerp van gesprek zijn. Een keuze is tevens of het schoolbestuur aanwezig is bij de gesprekken. Gebruikelijk is dat de ene keer het bestuur wel, en de andere keer het bestuur niet aanschuift.


Rol MR benoeming leden RvT

De MR heeft een adviesrecht bij het vaststellen van de competentieprofielen van de toezichthouder (artikel 11 lid 1q WMS). Deze profielen worden vervolgens openbaar gemaakt, conform artikel 17a lid 2 WPO en artikel 24d lid 2 WVO. Daarnaast heeft de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad het recht om een bindende voordracht te doen voor één lid van de raad (artikel 17a lid 2 WPO en artikel 24d lid 2 WVO). Bindend wil zeggen dat de MR het RvT-lid aanwijst en dat de raad van toezicht deze persoon in zijn gelederen dient op te nemen.

In het openbaar onderwijs gaat deze bevoegdheid verder: ouders mogen daar ook een bindende voordracht doen voor minimaal een derde (maar geen meerderheid) van de leden van de raad van toezicht (artikel 47 lid 4b en lid 9b WPO en artikel 3.8 lid 1b WVO 2020). Vaak wordt dit recht uitgeoefend door de oudergeleding van de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad.


VOO en de raad van toezicht

Wilt u dat wij meedenken of helpen bij het vormgeven van bijeenkomsten tussen de raad van toezicht en de MR? De beleidsadviseurs van de VOO hebben daar ruime ervaring mee. Neem contact op met de VOO om uw wensen te bespreken.

Om de relatie tussen MR, RvT en het bestuur helder te hebben, biedt de VOO de cursus Relatie MR, bevoegd gezag en t0ezicht aan. Met deze cursus kunt u als MR-lid, RvT-lid of bestuurder samen met uw collega’s inzicht krijgen in de rolverdeling en taken tussen deze drie belangrijke organen. Ook biedt de VOO begeleiding voor raden van toezicht.


Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.