Voor welke geleding stelt iemand zich kandidaat die zowel ouder als personeelslid is?

Antwoord

Indien een personeelslid ook kinderen heeft op dezelfde school, is het noodzakelijk dat er een keuze wordt gemaakt of deze persoon in termen van de WMS als ouder of als personeelslid wordt gezien. Vanwege de grote betrokkenheid bij het onderwijs als personeelslid is het gebruikelijk dat hij/zij voor de WMS als personeelslid wordt aangemerkt. In het medezeggenschapsreglement kunnen hier afspraken over worden opgenomen.

Het is voor de persoon zelf wel de vraag of hij/zij het wenselijk vindt om plaats te nemen in de MR, omdat het in de praktijk lastig kan zijn om de rol van personeelslid en ouder goed te scheiden. Aan de andere kant kan het voordeel hebben om iemand in de MR te hebben die beide ‘kanten’ in de praktijk meemaakt.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR en Achterban

MR en Achterban is dé cursus waarbij u meer leert over het betrekken van ouders en personeel bij het MR-werk.

Bekijk cursus

De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.