Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Moeten ouders stemmen bij een ouderraadpleging?

Antwoord

Een ouderraadpleging is in een aantal gevallen verplicht om te houden (artikel 15 lid 3 WMS). Dit betekent dat alle ouders de kans moeten krijgen om hun mening te geven over een bepaald voorgenomen besluit, bijvoorbeeld als het gaat om een wijziging van de schooltijden. De raadpleging is verder vormvrij. Meestal vindt de ouderraadpleging digitaal plaats, door een korte vragenlijst voor te leggen bij alle ouders.

Het is af te raden om in deze vragenlijst vragen als ‘bent u voor of tegen…’ te stellen. Het doel van de raadpleging is om argumenten op te halen bij ouders over een voorgestelde wijziging van het schoolbeleid. Dat kan het beste met open vragen. Bovendien leidt zo’n ‘voor of tegen’ vraag tot veel discussie: wat als bijvoorbeeld maar 50% van de ouders stemt en 60% is voor, is dat dan een geldige uitslag? Of als 70% tegen is en 30% voor, maar degenen die vóór zijn veel betere argumenten hebben gebruikt, waar luister je dan meer naar?

De raadpleging is bedoeld als advies naar de MR. De MR neemt de uitkomsten van de raadpleging serieus mee in zijn afweging, maar er zijn nog meer bronnen van informatie die de MR gebruikt om een afweging te maken.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR en Achterban

Over mogelijkheden om als MR de achterban goed te betrekken.

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).