In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Moeten ouders stemmen bij een ouderraadpleging?

Antwoord

Een ouderraadpleging is in een aantal gevallen verplicht om te houden (artikel 15 lid 3 WMS). Dit betekent dat alle ouders de kans moeten krijgen om hun mening te geven over een bepaald voorgenomen besluit, bijvoorbeeld als het gaat om een wijziging van de schooltijden. De raadpleging is verder vormvrij. Meestal vindt de ouderraadpleging digitaal plaats, door een korte vragenlijst voor te leggen bij alle ouders.

Het is af te raden om in deze vragenlijst vragen als ‘bent u voor of tegen…’ te stellen. Het doel van de raadpleging is om argumenten op te halen bij ouders over een voorgestelde wijziging van het schoolbeleid. Dat kan het beste met open vragen. Bovendien leidt zo’n ‘voor of tegen’ vraag tot veel discussie: wat als bijvoorbeeld maar 50% van de ouders stemt en 60% is voor, is dat dan een geldige uitslag? Of als 70% tegen is en 30% voor, maar degenen die vóór zijn veel betere argumenten hebben gebruikt, waar luister je dan meer naar?

De raadpleging is bedoeld als advies naar de MR. De MR neemt de uitkomsten van de raadpleging serieus mee in zijn afweging, maar er zijn nog meer bronnen van informatie die de MR gebruikt om een afweging te maken.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR en Achterban

Over mogelijkheden om als MR de achterban goed te betrekken.

Bekijk cursus

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.