Moet de voorzitter van de MR een ouder of personeelslid zijn?

Antwoord

Er is wettelijk vastgesteld dat de MR uit zijn midden een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter moet kiezen (artikel 5 WMS). Het is niet vastgelegd of deze personen ouders dan wel personeelsleden moeten zijn of een combinatie hiervan.

In de praktijk is het aan te raden om de voorzitter van de MR een ouder te laten zijn. Ouders staan verder af van de school en van de schoolleiding. Dat maakt het voor ouders vaak makkelijker om kritiek van de MR over te brengen naar de schoolleiding, bijvoorbeeld als de MR besluit ergens niet mee in te stemmen of negatief te adviseren.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

MR Effectief

MR Effectief is dé cursus waarbij u meer leert over samenwerken en vergaderen in de MR.

Bekijk cursus

De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.