Hoe lang mag iemand maximaal in de MR zitten?

Antwoord

In de wet is geen maximaal aantal termijnen opgenomen dat iemand lid mag zijn van de MR. In principe kan iemand zich dus, zolang hij of zij personeelslid op die school is of een kind op die school heeft, lid zijn van de MR. Er kunnen hier echter wel afspraken over worden gemaakt in het medezeggenschapsreglement op school. Dat betekent dat het aantal zittingstermijnen kan worden beperkt. De directie van de school stelt het medezeggenschapsreglement op en maakt er aanpassingen aan, de MR moet hier daarna met een 2/3 meerderheid mee instemmen.

Het is wel verstandig te kijken of het instellen van een maximum aan het aantal termijnen op lange termijn geen problemen gaat opleveren bij het vinden van personeelsleden voor de MR. Op kleinere scholen zijn er al gauw geen personeelsleden meer ‘over’ die MR-lid kunnen worden.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

MR Start

MR Start is dé standaard basiscursus voor beginnende MR-leden bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.