Gaat de MR erover wie voor welke groep komt te staan?

Antwoord

Nee, de MR heeft geen invloed op welke leerkracht voor welke groep komt te staan. Dit is aan de schoolleiding om met de (individuele) personeelsleden zelf te bespreken. Wel heeft de MR invloed op de verdeling van de beschikbare uren (fte’s) over de functies op school. Dan gaat het om discussies over of er bijvoorbeeld extra fte moet komen voor onderwijsassistenten, zorgcoördinatoren of leerkrachten voor de groepen. Dit wordt ook wel de formatie genoemd.

De PMR heeft een instemmingsrecht met betrekking tot het formatieplan (artikel 12 lid 1b WMS). Zodra het formatieplan is vastgesteld, gaat de schoolleiding aan de slag met het vinden van de juiste personeelsleden voor de juiste functies. Daar heeft de MR dus verder geen rol bij.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Start

MR Start is dé standaard basiscursus voor beginnende MR-leden bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

De Week van openbare scholen vindt dit jaar plaats van 20 t/m 24 maart. Op maandagmiddag 20 maart 2023 trappen de Vereniging Openbaar Onderwijs en VOS/ABB de Week van Openbare Scholen af met het symposium ‘Het verhaal van de openbare school’.