Toelating, schorsing en verwijdering

Voor het laatst bewerkt op: woensdag 29 mei 2024

Elke school en elk bestuur moet nadenken over de regels die worden gehanteerd bij de toelating, schorsing en verwijdering van leerlingen. In dit artikel leest u over wat dit beleid in de praktijk betekent en wat de rol van de MR hierbij is.


Toelatingsbeleid

Het toelatingsbeleid is het beleid waarin de toelating van een leerling tot een school geregeld wordt. Deze regels kunnen landelijk, lokaal of op school zijn vastgelegd. De landelijke overheid bepaalt bijvoorbeeld dat kinderen niet voor hun derde verjaardag ingeschreven mogen worden door de basisschool. Soms bepaalt de lokale overheid (de gemeente) dat kinderen alleen binnen een bepaald (postcode)gebied naar een school mogen.

Het beleid van de school omtrent toelating van leerlingen dient transparant, kenbaar en niet-discriminerend te zijn en consequent te worden toegepast. Schoolbeleid kan zijn dat als de school vol is of als een kind nog niet zindelijk is, een kind nog niet wordt toegelaten. In het bijzonder onderwijs kunnen scholen aanvullende voorwaarden stellen, bijvoorbeeld dat ouders de levensbeschouwing van de school onderschrijven. Als er binnen een redelijke afstand geen openbare school is, dan moet de bijzondere school het kind toch toelaten. In geval van ruimtegebrek kunnen scholen een systeem hanteren waarbij bepaalde kinderen voorrang krijgen, bijvoorbeeld de kinderen waarvan een broertje of zusje al op die school zit.


Schorsingsbeleid

In het schorsingsbeleid staan de voorwaarden waaronder een kind van school kan worden geschorst. Zowel in de Wet op het primair onderwijs (artikel 40c) als in de Wet op het voortgezet onderwijs (artikel 8.14) staat opgenomen dat het bevoegd gezag met opgave van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste één week kan schorsen. Als de schorsing langer dan één dag duurt, moet dit tevens aan de Onderwijsinspectie worden gemeld.

Schorsing kan bijvoorbeeld plaatsvinden als een leerling (herhaaldelijk) een onveilige situatie creëert bij personeel en medeleerlingen (denk aan bedreigen, discrimineren of pesten) of als een leerling zich schuldig maakt aan het vernielen of beschadigen van materialen van de school of van anderen op school. Elke school kan hier eigen regels voor opstellen.


Verwijderingsbeleid

In zeer uitzonderlijke situaties kan een leerling worden verwijderd van school. In het primair onderwijs moeten de betrokken groepsleerkracht en de ouders worden gehoord voordat dit besluit kan worden genomen. Ook moet het schoolbestuur ervoor zorgen dat een andere school de leerling overneemt (artikel 40 WPO). In het schoolbeleid moeten de gronden voor verwijdering staan opgenomen. Bezwaar maken door ouders tegen een dergelijk besluit is binnen zes weken mogelijk bij het schoolbestuur.

Ook in het voortgezet onderwijs moet het bevoegd gezag een andere school vinden, en het bevoegd gezag moet de inspectie, de leerling en ouders van de leerling zelf op de hoogte stellen van de argumenten om tot verwijdering over te gaan (artikel 8.15 WVO). Bezwaar maken is binnen zes weken mogelijk bij het schoolbestuur.


MR en toelating, schorsing en verwijdering

De medezeggenschapsraad (MR) op school heeft een adviesrecht met betrekking tot het toelatingsbeleid en verwijderingsbeleid (artikel 11 lid 1 sub j WMS). Dit houdt in dat de MR advies mag geven voor beleidskeuzes hieromtrent worden gemaakt.

Bij individuele toelatings-, schorsings- of verwijderingsbesluiten heeft de MR geen rol. Dit betreft een discretionaire bevoegdheid van het schoolbestuur, waarbij de vastgestelde procedures moeten worden gevolgd.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.