Leerlingenstatuut

Voor het laatst bewerkt op: vrijdag 10 mei 2024

Het leerlingenstatuut is een verplicht document voor alle scholen in het voortgezet onderwijs. Dit artikel gaat in op de inhoud van het statuut en de rol van de MR hierbij.


Waarom een leerlingenstatuut?

Elke school heeft regels over hoe leerlingen zich dienen te gedragen op het terrein van de school. Om daarvoor te zorgen moeten al deze regels of afspraken worden opgenomen in één document: het leerlingenstatuut. Op deze wijze is het voor de leerlingen duidelijk wat er wel en niet is toegestaan op school.

In dit statuut staat niet alleen wat de school van leerlingen verwacht, maar staan ook de rechten van leerlingen. Bijvoorbeeld dat er een schoolkrant wordt uitgebracht of welke tijd leerlingen moeten krijgen voor het maken van een opdracht.


Inhoud statuut

In het leerlingenstatuut staan de rechten en plichten van leerlingen op school. In ieder geval moet er informatie in staan over gedragsregels en handhaving op school en een privacyprotocol (artikel 2.98 WVO). Daarnaast kan de inhoud van het leerlingenstatuut per school verschillen.

Op veel scholen staat in het statuut ook informatie over zaken als de toelating tot school, aanwezigheid in de les, straffen, vrijheden, de schoolkrantredactie en de leerlingenraad. Het LAKS heeft een model voor een leerlingenstatuut ontwikkeld, dat onderaan deze pagina te downloaden is.


MR en het leerlingenstatuut

De leerlinggeleding van de MR (LMR) heeft een instemmingsrecht met betrekking tot de vaststelling of wijziging van het leerlingenstatuut (artikel 14 lid 3b WMS). Het is van belang dat de LMR controleert of het statuut voldoet aan de wettelijke vereisten, of de regels begrijpelijk zijn voor leerlingen en of deze redelijk zijn.

Het is mogelijk om als leerlinggeleding in gesprek te gaan met andere leerlingen op school en met de leerlingenraad, om er zo achter te komen hoe de achterban denkt over het leerlingenstatuut.


VOO en het leerlingenstatuut

De VOO helpt leerlinggeledingen in het voortgezet onderwijs met hun rol en taken. Daarvoor heeft de VOO de cursus LMR Start. Tijdens deze cursus leren leerlingen alles over hoe zij een belangrijke bijdrage in de MR kunnen leveren. Leden van een MR die lid is van de VOO kunnen altijd bellen of e-mailen met onze helpdesk. Zo kunnen ook leerlingen al hun vragen over onderwijs en medezeggenschap stellen.

Tevens kan de VOO scholen ondersteunen bij het oprichten of versterken van een leerlingenraad met behulp van de cursus Leerlingenraad Start.


Eddy Habben Jansen
Beleidsadviseur

Eddy is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met ouderbetrokkenheid en burgerschap.

Meer over Eddy

Leerlingenraad Start

Basiscursus voor leden van de leerlingenraad bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.