Hoger onderwijs

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

Het hoger onderwijs is het onderwijs dat aansluit op de middelbare school. Binnen het hoger onderwijs wordt een onderscheid gemaakt tussen het hoger beroepsonderwijs (hbo) en het wetenschappelijk onderwijs (wo).


  • Hbo (hoger beroepsonderwijs)

    Opleidingen in het hoger beroepsonderwijs worden verzorgd op hogescholen. In tegenstelling tot wetenschappelijk onderwijs/universiteiten, zijn hbo-opleidingen gericht op de ontwikkeling van vaardigheden die nauw verband houden met de beroepspraktijk. Dit naast de overdracht van theoretische kennis.

    Gebruikelijk hebben hbo-opleidingen een duur van vier jaar waarna de student een bachelor-diploma ontvangt. Elk jaar kunnen 60 ECTS oftewel studiepunten worden verdiend. Dit European Credit Transfer System zorgt ervoor dat waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt.


    Associate degree en master

    Naast een vierjarige bacheloropleiding is het ook mogelijk een associate degree (AD) te behalen. Dit is een verkorte hbo-opleiding die tussen het mbo en het hbo in zit.

    Na een bacheloropleiding kunnen studenten werk zoeken of een masteropleiding volgen. Dat kan op een universiteit na waarvoor de student eerst nog een jaar onderwijs moet volgen om aan het wo te wennen, maar kan ook op het hbo.


    Starten en doorstromen

    De toegangseisen voor het hbo bestaan uit het bezit van een havo- of vwo-diploma of een afgeronde mbo niveau 4 opleiding. Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan het vakkenpakket dat de aspirant-student heeft gevolgd. Ook is het mogelijk dat er sprake is van loting omdat de opleiding maar een x aantal studenten kan opvangen.

    Na het behalen van het propedeuse op het hbo is het in veel gevallen mogelijk om de overgang te maken naar het eerste jaar van een universitaire opleiding. Er kunnen wel aanvullende eisen worden gesteld vanuit de opleiding.

     

  • Wo (wetenschappelijk onderwijs)

    Opleidingen in het wetenschappelijk onderwijs worden verzorgd op universiteiten. In tegenstelling tot hoger beroepsonderwijs/hogescholen, zijn wo-opleidingen gericht op de ontwikkeling van theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden.

    Gebruikelijk hebben wo-opleidingen een duur van drie jaar waarna de student een bachelor-diploma ontvangt. Elk jaar kunnen 60 ECTS oftewel studiepunten worden verdiend. Dit European Credit Transfer System zorgt ervoor dat waardetoekenning van internationaal verworven vakken vergelijkbaar wordt.


    Onderwijs op de universiteit

    Op universiteiten wordt naast de verzorging van onderwijs ook gefocust op het doen van onderzoek. Universiteiten leveren zo een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijke debatten in binnen- en buitenland. Het wetenschappelijk personeel bestaat voornamelijk uit hoogleraren, universitair hoofddocenten en universitair docenten. Hoogleraren en (hoofd)docenten combineren onderzoek met het geven van onderwijs.

    Tijdens de opleiding wordt van de student vaak ook verwacht zelf onderzoek te kunnen doen. Het aanleren van academische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden vormt dan ook een belangrijk deel van de opleiding. Verder verdiept de student zich in de theorie van de gekozen opleiding en is het vaak mogelijk keuzes te maken om te specialiseren op bepaalde gebieden.


    Starten en doorstromen

    De toegangseisen voor het wo bestaan uit het bezit van een vwo-diploma of hbo-propedeuse. Bij sommige opleidingen kunnen aanvullende eisen worden gesteld aan het vakkenpakket dat de aspirant-student heeft gevolgd. Ook is het mogelijk dat er sprake is van loting omdat de opleiding maar een x aantal studenten kan opvangen.

    Na het behalen van de bachelor aan de universiteit, is het mogelijk de studie te vervolgen middels een master. Vaak volgen studenten een master in hetzelfde vakgebied, maar dit hoeft niet. Wel stellen masteropleidingen vaak aanvullende eisen aan studenten die hun bachelor in een ander vakgebied hebben gevolgd.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

De Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is per 1 augustus 2024 op een aantal punten gewijzigd. Naast het oplossen van foutieve verwijzingen naar andere wetsteksten, zijn er twee tekstuele wijzigingen aangebracht.



Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.