In verband met de zomervakantie zijn we tot en met 11 augustus niet bereikbaar. We staan u graag weer vanaf 12 augustus te woord! De helpdesk is vanaf 19 augustus weer bereikbaar.

Onderwijshuisvesting

Voor het laatst bewerkt op: donderdag 9 mei 2024

Elke leerling heeft recht op goed onderwijs in een goed schoolgebouw. Bij het bouwen of verbouwen van schoolgebouwen hebben verschillende partijen een rol.


Wie is er verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting?

De verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat elke school een passend schoolgebouw heeft ligt primair bij de gemeente waarin de school zicht bevindt. Nieuwbouw en belangrijke verbouwingen zijn dan ook een taak van de gemeente. Het onderhoud aan de school en de materialen in de school, zoals schilderwerk of vervanging van meubels, is een verantwoordelijkheid van het schoolbestuur.

Het is mogelijk dat het schoolbestuur de verantwoordelijkheid voor de gehele onderwijshuisvesting (inclusief nieuwbouw en belangrijke verbouwingen), overneemt van de gemeente. Dit wordt ook wel doordecentralisering genoemd. In dat geval krijgt het schoolbestuur het geld van de overheid om zelf aan nieuwbouw en belangrijke verbouwingen te doen.


MR en onderwijshuisvesting

De medezeggenschapsraad (MR) heeft, afhankelijk van de precieze situatie, een belangrijke rol bij huisvesting. Daarbij dient wel te worden bedacht dat de MR alleen een relatie heeft met het bevoegd gezag van de school. Dus wanneer de gemeente ergens verantwoordelijk voor is, dan heeft de MR daarbij in principe geen rol, tenzij het bestuur in dit dossier ook een (doorslaggevende) stem heeft.

Als het gaat om nieuwbouw of belangrijke verbouwingen van de school heeft de MR een adviesrecht (artikel 11 lid 1 sub n WMS). Wanneer de gemeente verantwoordelijk is voor nieuwbouw en belangrijke verbouwingen, dan zal de adviesrol van de MR beperkt zijn tot die momenten waarop het bevoegd gezag daadwerkelijk een stem heeft gehad. Als er sprake is van doordecentralisatie, dan heeft de MR hoe dan ook een adviesrecht. Tevens heeft de MR een adviesrecht bij het onderhoudsbeleid (artikel 11 lid 1 sub o WMS) en bij het verhuizen van klassen of de hele school van de ene naar de andere locatie van het bevoegd gezag (artikel 11 lid 1 sub f WMS).


VOO en onderwijshuisvesting

De VOO kan gemeenten ondersteunen bij hun vragen wat ze voor invloed hebben op het gebied van onderwijs, inclusief huisvesting. Neem hiervoor contact met ons op. We kunnen onderzoek doen naar de wensen van de scholen en kijken hoe de ouders, personeelsleden en leerlingen zo goed mogelijk kunnen worden betrokken bij de te maken keuzes.

Daarnaast ondersteunt de VOO medezeggenschapsraden met vragen dit onderwerp. Voor korte vragen is er de VOO Helpdesk (gratis voor leden), voor uitgebreidere begeleiding biedt de VOO een servicekaart aan.


Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Op 19 september vindt de eerste VOO Openbaar onderwijsborrel plaats in ons kantoor in hartje Bussum. Tijdens deze bijeenkomst kunnen we onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de meest recente ontwikkelingen in het onderwijs.



Bij de Vereniging Openbaar Onderwijs heeft Janny Arends zich de afgelopen 26,5 jaar als senior beleidsadviseur elke dag gepassioneerd ingezet voor goede medezeggenschap op scholen in het primair en het voortgezet onderwijs. Zij deed en doet dit vanuit de overtuiging dat goed onderwijs alleen tot stand komt als allen die bij de school betrokken zijn, mee-richting geven aan het beleid van de school. Dat betekent dat ouders, personeelsleden en in het voortgezet onderwijs ook leerlingen een serieuze rol moeten kunnen spelen in de medezeggenschap.



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.