MR Voorzitterschap

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR Voorzitterschap

Dé cursus voor alle (nieuwe) MR-voorzitters en -secretarissen!

De cursus MR Voorzitterschap is speciaal bedoeld voor voorzitters en secretarissen van een (G)MR. Zowel voorzitters als secretarissen hebben binnen de MR een belangrijke extra taak: ervoor zorgen dat de MR goed zijn werk kan doen. Zo zorgen zij ervoor dat de MR zijn wettelijke taken kan vervullen, dat de MR als collectief optimaal functioneert en dat effectief contact wordt onderhouden met ‘de buitenwereld’, waaronder het bevoegd gezag, de personeels-, ouder- en leerlingenraad en de raad van toezicht vallen. Tijdens deze cursus leren de deelnemers over theoretische en praktische aspecten van het voorzitter- en secretarisschap. De cursus bestaat uit twee bijeenkomsten. Er is veel ruimte voor het uitwisselen van ervaringen, zowel tussen de deelnemers als met de curusleider. Deze cursus verdient zichzelf dubbel en dwars terug, doordat de MR-vergaderingen effectiever en efficiënter zullen worden, waar niet alleen u als voorzitter, maar de hele raad plezier van zal hebben.

Tijdens de eerste bijeenkomst zal worden ingegaan op de taken, rollen en rechten van het dagelijks bestuur (de naam voor voorzitter en secretaris samen). Ook komen vergadertechnieken en -theorieën voorbij. Na deze bijeenkomst hebben de deelnemers veel theoretische en praktische handvatten om de medezeggenschap te versterken.

Tijdens de tweede bijeenkomst staat effectief vergaderen centraal. Aan de hand van afspraken met het bevoegd gezag (zoals het medezeggenschapsreglement en het werkplan) en aan de hand van interne afspraken als MR (zoals het huishoudelijk reglement en het communicatieplan) kan een MR effectief vergaderen en samenwerken. Aan de voorzitters en secretaris de belangrijke taak om ervoor te zorgen dat afspraken helder zijn en worden nageleefd, en dat de vergaderstructuur op orde is.

Na deze cursus:

 • kent u de wettelijke verantwoordelijkheden van de MR;
 • heeft u inzicht in de belangrijkste (wettelijke) verantwoordelijkheden van het bevoegd gezag;
 • heeft u inzicht in de verschillende perspectieven die (mogelijk) in uw MR vertegenwoordigd zijn en wat dat betekent voor de dynamiek;
 • heeft u inzicht in de mogelijkheden om – samen met uw MR – proactief uw agenda te bepalen;
 • kent u technieken om ervoor te zorgen dat iedereen aan bod komt en zich gehoord voelt;
 • heeft u geoefend met gespreks- en facilitatietechnieken;
 • heeft u inzicht in de manier waarop u uw rol als voorzitter kunt combineren met uw eigen rol als MR-lid;
 • heeft u eigen casuïstiek kunnen inbrengen en daar met de trainers en de andere deelnemers van gedachten over gewisseld.

Download hier de cursusfolder MR Voorzitterschap


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers

  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 9 deelnemers om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor vragen en onderlinge discussie.
  Wilt u deze cursus voor uw MR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep

  Deze cursus is geschikt voor wie meer wil weten over de taken en verantwoordelijkheden van voorzitters en secretarissen van (G)MR’s. Zowel voor voorzitters, secretarissen als aanstaande voorzitters en secretarissen van alle type medezeggenschapsorganen in het onderwijs geschikt. Het is aan te raden dat deelnemers eerder de cursus MR Start hebben gevolgd.


  Duur

  De cursus duurt 6 uur (twee bijeenkomsten van 3 uur). Daarbij wordt van de deelnemers verwacht dat zij vooraf nadenken over casussen uit de praktijk die zij zouden willen inbrengen.


  Locatie

  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina. We bieden deze cursus tevens online als open inschrijving aan, waarvoor u zich kunt inschrijven op een van de cursusmomenten onderaan deze pagina.


  Materialen

  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-outs van de PowerPoints (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)
  • Handboek Voorzitters en secretarissen (om digitaal bij de hand te hebben tijdens de cursus)

 • Kosten

  Voor uw organisatie

  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €2.116,50 | Maximaal 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €42,50 per persoon.
  • Niet-leden: €2.490,- | Maximaal 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €50,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Individuele inschrijving

  U kunt zich onderaan de pagina inschrijven voor een cursusmoment.

  • Leden: €414,50 per persoon
  • Niet-leden: €487,50 per persoon

  Kosten voor deze cursus worden vergoed

  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.

 • Reviews

  Hier vindt u de evaluaties van al onze cursussen waarvan de deelnemers de evaluatieformulieren hebben ingevuld.

  Zo kunt u per cursus en op jaarbasis zien hoe de cursussen op tal van aspecten zijn beoordeeld. Zoals de cijfers voor de cursusleiders, in hoeverre de leerdoelen zijn behaald en in hoeverre cursisten inhoudelijk tevreden zijn over de cursus. Er is tevens een pagina met uitgebreidere reacties van onze cursisten.

  Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt naar aanleiding van de evaluaties die onze cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus invullen.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR Voorzitterschap voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.

Inschrijven

Er zijn momenteel geen locaties bekend voor deze cursus/training.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Verdieping

Over de verschillende MR-rechten en de geschillencommissie.

Bekijk cursus

Vraag de cursus 'MR Voorzitterschap' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.