MR en Kindcentrum

Home - Cursussen - Medezeggenschap - MR en Kindcentrum

Dé cursus om meer te leren over de organisatie van kindcentra en hoe medezeggenschap binnen kindcentra georganiseerd kan worden!

Steeds vaker werken scholen in het primair onderwijs en kinderopvang nauwer met elkaar samen. Vaak komt dit voort uit een wens om een eenduidig leer- en ontwikkelproces voor kinderen vorm te geven, van 0 tot 12 jaar. Dat mooie doel is in de praktijk ingewikkeld te bereiken, omdat in juridische zin kinderopvang en onderwijs twee gescheiden werelden zijn. Tijdens deze cursus schijnen we licht op de mogelijke samenwerking tussen opvang en onderwijs en bespreken we de mogelijkheid om medezeggenschap vorm te geven als kinderopvang en onderwijs nauw met elkaar gaan samenwerken in een ‘kindcentrum’.

In het eerste deel staan we stil bij de wijze waarop onderwijs en opvang met elkaar kunnen samenwerken. We bespreken de voordelen van deze samenwerking en hoe een kindcentrum in de praktijk werkt. Ook komt voorbij welke uitdagingen er kunnen spelen, zoals de financieringsstromen die verschillend zijn.

In het tweede deel vergelijken we de wettelijke regimes op gebied van medezeggenschap. In het onderwijs geldt de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) en bij de kinderopvang de Wet kinderopvang (WKO) en de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Als opvang en onderwijs gaan samenwerken, dient voor beide kanten helder te zijn hoe medezeggenschapswetgeving in elkaar zit.

In het derde deel bespreken we de verschillende keuzes die moeten worden gemaakt als het gaat om het inrichten van medezeggenschap in het (integraal) kindcentrum. De verschillende medezeggenschapsorganen kunnen meer of minder intensief met elkaar samenwerken, waarbij ze wel nog hun eigen wettelijke rol behouden. De mogelijkheden worden in dit deel toegelicht.

Na deze cursus:

 • bent u bekend met de organisatie van het kindcentrum;
 • heeft u kennisgemaakt met medezeggenschapswetgeving bij KC’s;
 • weet u hoe een KC-raad kan functioneren.

Download de cursusfolder MR en Kindcentrum


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers

  Het aantal deelnemers per groep is gemaximeerd op maximaal 15 deelnemers om ervoor te zorgen dat er ruimte is voor vragen en onderlinge discussie.
  Wilt u deze cursus voor uw MR/organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.


  Doelgroep

  Deze cursus is geschikt voor iedereen die meer wil weten over hoe medezeggenschap vormgegeven kan worden als onderwijs en kinderopvang nauw met elkaar gaan samenwerken Zowel voor leden van de (G)MR, schoolleiders, bestuurders, ambtelijk secretarissen en alle andere bij medezeggenschap betrokkenen. Het is aan te raden dat deelnemers eerder de cursus MR Start hebben gevolgd.


  Duur

  De cursus duurt 2,5 uur, inclusief korte pauze.


  Locatie

  Deze cursus is zowel fysiek als online voor uw eigen (G)MR/organisatie te organiseren. Druk hiervoor op de blauwe knop ‘Aanvragen’ onderaan de pagina.


  Materialen

  De cursusdeelnemers ontvangen digitaal materialen.

  Digitaal ontvangen alle deelnemers:

  • Hand-out van de PowerPoint (om eventueel te printen en tijdens de cursus bij de hand te hebben voor het maken van aantekeningen)
  • Format Communicatieplan MR (als format om als medezeggenschap te werken aan het contact met de achterban)
  • Format Werkplan MR (als overzicht welke onderwerpen er op de MR-agenda voorbij horen te komen)

 • Kosten

  Voor uw organisatie

  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €932,50 | Maximaal 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €21,25 per persoon.
  • Niet-leden: €1.097,50 | Maximaal 10 deelnemers. Bij meer deelnemers geldt een meerprijs van €25,- per persoon.

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €152,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Kosten voor deze cursus worden vergoed

  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.

 • Reviews

  Hier vindt u de evaluaties van al onze cursussen waarvan de deelnemers de evaluatieformulieren hebben ingevuld.

  Zo kunt u per cursus en op jaarbasis zien hoe de cursussen op tal van aspecten zijn beoordeeld. Zoals de cijfers voor de cursusleiders, in hoeverre de leerdoelen zijn behaald en in hoeverre cursisten inhoudelijk tevreden zijn over de cursus. Er is tevens een pagina met uitgebreidere reacties van onze cursisten.

  Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt naar aanleiding van de evaluaties die onze cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus invullen.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt MR en Kindcentrum voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.

Inschrijven

Er zijn momenteel geen locaties bekend voor deze cursus/training.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Compleet

Complete basiscursus voor MR-leden bestaande uit drie bijeenkomsten.

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze cursus krijgen tot vier weken na de cursus kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'MR en Kindcentrum' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.