Zelfevaluatie Medezeggenschap

Home - Cursussen - Governance - Zelfevaluatie Medezeggenschap

Zelfevaluatie medezeggenschap is dé mogelijkheid om als MR en schoolleiding te evalueren hoe de samenwerking gaat en hoe deze verbeterd kan worden!
Duur: 2,5 uur – Fysiek – Speciaal voor uw organisatie te organiseren


Over deze zelfevaluatie:

De medezeggenschapsraad (MR) en de schoolleiding zijn beide betrokken bij het schoolbeleid. De schoolleiding en de MR  zijn afhankelijk van elkaar: de MR dient duidelijke en volledige informatie van de schoolleiding te ontvangen om zijn werk goed te kunnen doen, en de schoolleiding is gebaat bij goed onderbouwde argumenten om bepaalde keuzes te maken. In de kern komt het erop neer dat hoe beter de MR en de schoolleiding zijn toegerust en hoe beter ze samenwerken, hoe beter de medezeggenschap zal functioneren en hoe beter er toegewerkt kan worden naar de belangrijkste doelen: verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het verhogen van de tevredenheid van alle bij de school betrokkenen. Daarom is het van groot belang dat beide partijen hun samenwerking regelmatig evalueren en hun afspraken waar nodig vernieuwen.

Onder begeleiding van een ervaren VOO-gespreksleider beoordelen de MR en de schoolleiding hun de samenwerking in de afgelopen tijd   en evalueren zij de bestaande afspraken.

De zelfevaluatie begint met een vragenlijst die elk MR-lid en de schoolleiding voorafgaand aan de bijeenkomst invullen. Met behulp van verschillende stellingen worden de opvattingen van de deelnemers zichtbaar over de samenwerking. Naast stellingen zijn er ook open vragen die moeten worden beantwoord, De gestelde vragen zijn gebaseerd op de 21 Gedragsankers Goede Medezeggenschap, waarin de uitgangspunten voor samenwerking tussen MR en bevoegd gezag zijn opgenomen. De gespreksleider analyseert de resultaten en presenteert deze tijdens de bijeenkomst, die ongeveer 2,5 uur duurt.

Tijdens de bijeenkomst worden de antwoorden op de vragen besproken, en waar nodig wordt uitgebreider ingegaan op stellingen (voornamelijk wanneer er veel verdeeldheid te vinden is). Waar nodig zal de gespreksleider bepaalde gesprekken starten. Aan het einde van de bijeenkomst is voor alle deelnemers helder wat de status is van hun samenwerking en welke stappen er gezet kunnen worden om deze te verbeteren.


Na deze zelfevaluatie:

 • heeft u met behulp van een digitale vragenlijst inzicht in hoe het functioneren van de medezeggenschap in uw organisatie in brede zin wordt ervaren door zowel de medezeggenschapsraad als het bevoegd gezag;
 • heeft u aan de hand van de gepresenteerde antwoorden op de vragenlijst het gesprek gevoerd over hoe de samenwerking verloopt;
 • heeft u afspraken gemaakt over het verbeteren van de samenwerking dan wel het herzien van gemaakte afspraken uit het verleden.

Download de cursusfolder Zelfevaluatie medezeggenschap


 • Praktische informatie

  Aantal deelnemers

  • Fysiek: tot 15 deelnemers
   Deze cursus voor uw eigen organisatie organiseren met meer deelnemers? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

  Doelgroep en tijdsduur

  • Doelgroep: leden van de (G)MR + bevoegd gezag
  • Tijdsduur: 2,5 uur plus mogelijk voorbereidende oefeningen en naslagwerk

  Te ontvangen materialen

  • Hand-out van de PowerPoint

 • Kosten

  Voor uw organisatie

  Om deze cursus voor uw organisatie te organiseren, klik op de blauwe knop ‘Aanvragen’ hieronder.

  • Leden: €1.275,-
  • Niet-leden: €1.500,-

  Bovenstaande bedragen zijn exclusief reiskosten (afhankelijk van de reistijd- en afstand) en maatwerkkosten (à €149,50). Hiermee kan de cursusleider een voorgesprek voeren en belangrijke documenten vooraf doornemen.


  Kosten voor deze cursus worden vergoed

  Alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor het werk als MR-lid, scholingskosten daaronder begrepen, komen ten laste van het bevoegd gezag (artikel 28 lid 2 WMS). De kosten van deze cursus worden dan ook vergoed door de schoolleiding of het schoolbestuur. Toestemming vragen is niet nodig. Stel het bevoegd gezag wel vooraf op de hoogte van de kosten en het doel ervan. Dit geldt ook voor het VOO-lidmaatschap. Word als (G)MR lid van de VOO en ontvang 15% korting op deze en alle andere cursussen, op begeleiding en maak gebruik van de VOO Helpdesk.


 • Reviews

  Hieronder vindt u een overzicht van de evaluaties die cursusdeelnemers direct na afloop van de cursus hebben ingevuld.

  U kunt rechtsboven op cursusnaam filteren en zo per cursus de evaluatiecijfers en opmerkingen zien. Dit dashboard wordt real-time bijgewerkt.

Meer informatie

Bel met ons cursusbureau via 036 - 533 15 00 of mail [email protected].

In-company U kunt Zelfevaluatie Medezeggenschap voor uw eigen organisatie organiseren. Aanvragen
Korting Leden krijgen 15% korting op de cursus.
Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Vier weken gratis VOO Helpdesk

Deelnemers aan deze zelfevaluatie krijgen tot vier weken na de zelfevaluatie kosteloos toegang tot de VOO Helpdesk, waar zij met al hun vragen over medezeggenschap terecht kunnen. De helpdesk is per e-mail en elke schooldag tussen 10:00 en 13:00 telefonisch bereikbaar.

Vraag de cursus 'Zelfevaluatie Medezeggenschap' voor uw organisatie aan

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor deze cursus voor uw organisatie. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op voor het bespreken van de aanvraag.

"*" geeft vereiste velden aan

A. Wat zijn uw gegevens?

2. Wat is uw e-mailadres?*
 

B. Wat zijn de gegevens van uw organisatie?

Dit zijn de factuurgegevens van uw school/organisatie, zodat we daar de factuur naartoe kunnen zenden.
5. Wat is het adres van uw school/organisatie?
 

C. Wat zijn uw wensen?

7. Wilt u dat we de cursus bij u op locatie of online (via Zoom) verzorgen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.