Voedingsbeleid

Voor het laatst bewerkt op: woensdag 16 februari 2022

Soms stellen scholen regels in over wat kinderen wel en niet op school mogen nuttigen. Zulke regels maken onderdeel uit van het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid van de school.


Afspraken op school

Er zijn landelijk geen regels vastgelegd over wat kinderen wel en niet op school mogen eten en drinken. Het is mogelijk dat op het niveau van de stichting of per school hier wel afspraken over bestaan. Dergelijke afspraken maken onderdeel uit van het gezondheidsbeleid. Deze afspraken worden in de schoolgids naar ouders gecommuniceerd.

Bij het instellen van regels rondom voeding is het van belang rekening te houden met leerlingen met bepaalde allergieën en speciale diëten. Bovendien is het zaak om helder uiteen te zetten waarom bepaalde voedingsmiddelen niet binnen de school mogen worden genuttigd.


Voedingsbeleid en MR

Het voedingsbeleid maakt onderdeel uit van het veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid van de school. De medezeggenschapsraad op school heeft een instemmingsrecht bij het vaststellen of wijzigen ervan (artikel 10e WMS).

Voor de MR is het van belang dat er goed met ouders wordt overlegd over deze regels. Zodra de MR een instemmingsverzoek krijgt, is het aan te raden door middel van een nieuwsbrief, vragenlijst of ouderavond met ouders het gesprek aan te gaan over dit onderwerp.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

MR Academie

De MR Academie is dé e-learning omgeving voor alle MR-leden in het onderwijs. Volg een gratis demonstratie!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk
23 mrt 2023

Het is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.