Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Schorsing en verwijdering

Voor het laatst bewerkt op: maandag 29 augustus 2022

Het is nooit gewenst, maar het kan voorkomen dat een leerling geschorst wordt van deelname aan het onderwijs op school. Schorsing is, naast verwijdering een van de laatste redmiddelen die scholen hebben bij ongewenst gedrag van leerlingen. Lees er hier meer over.


Regels rondom schorsing

De wettelijke kaders rondom het toelaten, schorsen en verwijderen van leerlingen zijn te vinden in artikel 27 van de Wet op het voortgezet onderwijs (WVO). De Onderwijsinspectie heeft een aantal regels voor het schorsen van een leerling. Zo mag een school in het voortgezet onderwijs een leerling voor maximaal één aangesloten week schorsen. Ook moet het schoolbestuur de inspectie op de hoogte stellen indien een schorsing langer duurt dan één dag. Tijdens het overleg wordt besproken hoe de leerling onderwijs tijdens, maar ook na de schorsing voort kan zetten.

Schorsing betekent voor de leerling dat hij of zij geen normale lessen mag volgen, maar dit betekent echter niet dat de leerling gevrijwaard is van school. De school blijft de verplichting houden om de leerling onderwijs te geven, bijvoorbeeld door extra huiswerk op te geven. Hiervoor maakt de school in samenspraak met de ouders afspraken.


Verwijderen van een leerling

In zeer bijzondere situaties kan een leerling verwijderd worden van school. Voordat een dergelijk besluit wordt genomen, moeten eerst de ouders in de gelegenheid worden gesteld om gehoord te worden. De leerling mag niet worden verwijderd vanwege zijn onderwijsprestaties en ook moet er een geschikte andere school worden gevonden voordat tot verwijdering kan worden overgegaan.

De school stelt zowel ouder als leerling middels een brief formeel op de hoogte van het besluit tot verwijdering of tot schorsing. In deze brief moet ook worden opgenomen op welke wijze bezwaar kan worden gemaakt tegen de beslissing.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.