Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Vakantieverlof

Elke werknemer heeft recht op vrije dagen, ofwel vakantie. Ook in het onderwijs hebben personeelsleden uiteraard recht op vrije dagen, meestal in de vakanties van de kinderen.


Arbeidsvoorwaarden en vakantie

Er zijn twee typen arbeidsvoorwaarden. Primaire arbeidsvoorwaarden gaan over arbeidsduur, salaris en regeling bij ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Secundaire arbeidsvoorwaarden gaan onder meer over reiskosten, de pensioenregeling, en, vakantie.

Het recht op vrije dagen/vakantie wordt uiteengezet in wettelijke vakantiedagen (vastgelegd door de Rijksoverheid) en bovenwettelijk verlof (vastgelegd in de collectieve arbeidsovereenkomst). In de cao verschilt het aantal vakantiedagen per sector, het aantal wettelijke vakantiedagen is gelijk voor iedere werknemer.


Vakantieverlof in het onderwijs

Medewerkers in het primair onderwijs krijgen 428 vakantieuren per jaar bij een fulltime dienstverband van 40 uur. Dit komt neer op 53,5 dagen van 8 uur. Werkt u 50 procent, dan heeft u dus 214 vakantieuren per jaar of 26,75 dagen van 8 uur.

Voor het opnemen van het vakantieverlof bent u als werknemer in het primair onderwijs gebonden aan de schoolvakanties. Houdt u na aftrek van de verschillende schoolvakanties nog uren over, dan kunt u de overige uren in overleg op een ander moment opnemen. Medewerkers met een onderwijsondersteunende functie zonder lesgebonden en/of behandeltaken hebben iets meer vrijheid. Zij mogen maximaal vier uur per week buiten de schoolvakanties opnemen. Hoeveel uur er van uw verlof wordt afgeschreven wanneer u een vrije dag opneemt, hangt af van het aantal ingeroosterde uren op die dag.


Vakantieverlof en MR

Wanneer precies vakantie wordt opgenomen, is in het onderwijs dus vooraf grotendeels bepaald. Daarnaast is het aan de werknemer en werkgever om onderling af te stemmen wanneer er vakantie-uren worden opgenomen. De MR heeft hier in principe niks van te vinden. Wel met betrekking tot de algemene vakantieregeling, van invloed op wanneer werknemers vrij zijn, heeft dE MR rechten.

De medezeggenschapsraad als geheel heeft een adviesrecht met betrekking tot de regeling van de vakantie (artikel 11 lid 1l WMS). Dit betekent dat wanneer de schoolvakantie wordt vastgesteld de MR hier (naast de wettelijke verplichte vakanties) advies over mag geven. Daarnaast geldt in het voortgezet onderwijs een maximum van twaalf roostervrije dagen die kunnen worden gepland (artikel 17 Inrichtingsbesluit WVO). De gehele medezeggenschapsraad heeft een instemmingsrecht bij het vaststellen van deze dagen (artikel 10j WMS).

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR en Werkverdelingsplan

Over de inhoud van het werkverdelingsplan en de rol van de MR.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.