Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Pensioen

Voor het laatst bewerkt op: maandag 29 augustus 2022

In Nederland bestaat er naast de AOW een collectief pensioen, waar werknemers en werkgevers samen aan meebetalen. Op die manier kunnen gepensioneerden vaak goed rondkomen.


Hoe werkt het pensioen?

Elke maand betalen werknemers en werkgevers pensioenpremie. Deze pensioenpremie gaat naar pensioenfondsen, die het beleggen om te zorgen dat het vergaarde geld meer waard wordt. Als u met pensioen gaat, krijgt u de pensioenpremie terug in de vorm van een maandelijkse uitkering van het pensioenfonds. In het primair en voortgezet onderwijs wordt het pensioen geregeld via de stichting Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).

In de pensioenregeling worden afspraken hierover gemaakt. Het is belangrijk dat zowel schoolbesturen als personeelsleden goed weten hoe de pensioenregeling in elkaar zit. Schoolbesturen kunnen de pensioenregeling inzetten als HR-instrument voor hun medewerkers. De regeling biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om eerder of later met pensioen te gaan en daarvan moet personeel uiteraard wel op de hoogte zijn.


Hoe komt de pensioenregeling tot stand?

Wijzigingen in de pensioenregeling komen tot stand door onderhandeling tussen sociale partners in de zogenaamde pensioenkamer van de Raad voor het Overheidspersoneel. De sociale partners bestaat uit vertegenwoordigers van de werkgevers en werknemers uit de 14 overheids- en onderwijssectoren (rijk, defensie, politie, rechterlijke macht, gemeenten, provincies, waterschappen, primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs, wetenschappelijk onderwijs, academische ziekenhuizen en onderzoekinstellingen).

Op basis van de inhoud van de pensioenregeling stelt het ABP de premie voor de pensioenregeling vast. Deze premie bestaat uit een premie voor het ouderdoms- en partnerpensioen, arbeidsongeschiktheidspensioen en VPL (VUT-, prepensioen- en levensloopregelingen). Het ABP stelt elk jaar eind november de pensioenpremie voor het volgende jaar vast. Niet alleen de inhoud van de pensioenregeling speelt een rol bij het vaststellen van de premie. Ook de samenstelling van de deelnemers aan de regeling, levensverwachting en rente. Met name de stijgende levensverwachting en dalende rente hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat de premie steeg. Tot slot kan de financiële situatie van het ABP invloed hebben op de hoogte van de premie.


VOO en pensioen

Heeft u een vraag over uw pensioen of over hoe de pensioenregeling tot stand komt? Het beste kunt u dan contact opnemen met het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) (of indien u bij een ander pensioenfonds zit, daarmee) of met de vakbond. Zij kunnen u verder helpen met specifieke vragen over pensioenen.

Uiteraard kunt u ook starten door met uw vraag met ons contact op te nemen. Leden kunnen al hun vragen over onderwijs en medezeggenschap stellen aan de VOO Helpdesk. Indien mogelijk beantwoorden we deze graag en anders verwijzen we u graag door naar een organisatie die u verder kan helpen.

Janny Arends
Senior beleidsadviseur

Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.

Meer over Janny

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.