Schoolvakantie

Voor het laatst bewerkt op: dinsdag 23 mei 2023

Elke school heeft schoolvakanties en andere vrije dagen. Een deel van deze vakanties en vrije dagen worden door de overheid bepaald en een deel kan door de school of het bestuur zelf worden ingevuld.


Landelijk vastgelegde vakanties

Een aantal vakanties en wanneer deze zijn, zijn landelijk vastgelegd. Dit betreft 1 week meivakantie, 6 weken zomervakantie en 2 weken kerstvakantie. De meivakantie vindt in de regel begin mei plaats. De zomervakantie in de maanden juli en augustus en de kerstvakantie van eind december tot begin januari. De data voor de mei- en kerstvakantie zijn voor alle scholen in heel Nederland gelijk. De data van de zomervakantie verschillen per regio, waarin Nederland is opgedeeld in de regio’s Noord, Midden en Zuid. 4 van de 7 weken zomervakantie hebben scholen allemaal vrij. Op de website van de Rijksoverheid vindt u de exacte data van de verplichte schoolvakanties uw regio.

Scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs moeten zich aan deze data houden. Alleen in bijzondere situaties kunnen scholen hiervan afwijken. Hiervoor moeten scholen toestemming vragen aan OCW.


Door school vastgelegde vakanties

Voor de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie geeft de overheid adviesdata, na overleg met ouderorganisaties, sectororganisaties en de toeristische sector. De school is niet verplicht om de vakanties in deze weken te plannen. Er kan ook voor andere weken worden gekozen. Van belang is dat de vakanties evenwichtig over het jaar worden verdeeld. Meestal betekent dit dat er na 7 à 8 weken een vakantie ingepland is. Eindigt bijvoorbeeld de zomervakantie in een bepaalde regio laat (eind augustus of begin september), dan zal de herfstvakantie gebruikelijk ook later beginnen.

Naast de schoolvakanties kunnen scholen ook nog extra vrije dagen inplannen. Zo kunnen scholen de meivakantie bijvoorbeeld uitbreiden tot 2 weken. Ook zijn de scholen soms dicht op de vrijdag na Hemelvaartsdag. In de schoolgids is te vinden op welke dagen de leerlingen vrij zijn.


Op vakantie buiten schoolvakanties

Buiten de door de overheid en door de school vastgelegde vakanties en vrije dagen moeten kinderen naar school en kunnen ze dus niet (met hun ouders) op vakantie. Ouders kunnen een boete krijgen wanneer ze dit wel doen. Wanneer een ouder bijvoorbeeld door werk in de schoolvakanties niet op vakantie kan (bv. door seizoensgebonden werk of piekdrukte), is het mogelijk toestemming te vragen aan de schoolleiding om buiten de officiële schoolvakanties weg te gaan. Dit dient uiterlijk 8 weken voor de geplande vakantie te gebeuren. De schoolleider mag kinderen maximaal 10 dagen vrij geven voor dit doel, één keer per schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten schoolvakanties mag niet van de wet. Ook mag de vakantie niet binnen twee weken na de zomervakantie plaatsvinden.

Voor bijzondere gebeurtenissen kan een leerling ook vrij krijgen. Bijvoorbeeld bij een begrafenis of huwelijk. Ook hier dient toestemming voor gevraagd te worden van de schoolleider. Het is een zeer bijzonder geval ook mogelijk om meer dan 10 dagen vrij te vragen indien de situatie hierom vraagt. Hiervoor dient een ouder toestemming te vragen van de leerplichtambtenaar van de gemeente.


Schoolvakantie en MR

De medezeggenschapsraad (MR) op school heeft een adviesrecht met betrekking tot het te nemen besluit van het bevoegd gezag betreffende vakanties, voor zover het bevoegd gezag het recht heeft hier besluiten over te nemen (artikel 11 lid 1l WMS). Dit betekent dat alle plannen rondom vakanties naast de verplicht 1 week meivakantie, 6 weken zomervakantie en 2 weken kerstvakantie, ter advisering aan de MR moeten worden voorgelegd. Het kan zijn dat de vakantiedata niet door de schoolleiding, maar door het schoolbestuur worden vastgelegd. In dat geval hebben niet de MR’s van de scholen, maar de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR) adviesrecht.

Het is voor ouders van belang om tijdig te weten wanneer de schoolvakanties zijn. Daarom dienen deze in de schoolgids opgenomen te staan. De schoolgids wordt jaarlijks vastgesteld en wordt gebruikelijk voor de zomervakantie naar alle ouders verstuurd. Soms gebeurt het dat scholen tijdens het schooljaar willen afwijken van de vastgestelde vakantiedata. Ook in dat geval dient de MR dan wel GMR advies te geven.


Schoolvakantie en VOO

Scholen of MR’s met vragen over (de rol van de MR bij) vakantiedata kunnen terecht bij de VOO Helpdesk voor al hun vragen. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat de MR van de school lid is van de VOO. Voor MR’s die meer willen weten over hun rechten en plichten kunnen zij de cursus MR Start volgen, of indien deze cursus al gevolgd is, MR Verdieping.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Academie

Dé online leer- en kennisdeelomgeving voor medezeggenschap!

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het openbaar onderwijs heeft een actief-pluriforme opdracht. Dit betekent dat het onderwijs bijdraagt aan ‘de ontwikkeling van de leerling met aandacht voor de godsdienstige, levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden, zoals die leven in de Nederlandse samenleving’. Daarom kunnen kinderen godsdienstig of humanistisch vormingsonderwijs krijgen. Niet alle openbare scholen weten wat ze 'moeten', maar vooral ook niet wat er tegenwoordig mogelijk is bij het invulling geven aan deze wettelijke verplichting. Modern vormingsonderwijs is een kans om leerlingen op openbare scholen wat extra's te bieden op de thema's socialisatie en persoonsvorming.  



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.