Het is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.
Indien ouders hierom verzoeken, dient de school verschillend vormen van opvang te regelen voor kinderen. Vaak zijn hiervoor overblijfmedewerkers nodig. Dit zijn vrijwilligers die helpen met het organiseren van de opvang.
Er zijn drie vormen van overblijf mogelijk. De eerste is tussenschoolse opvang, die plaatsvindt in de pauze op een schooldag. Wanneer een school ervoor kiest om kinderen tussen de middag naar huis te laten gaan, dient de school indien ouders hierom verzoeken tussenschoolse opvang mogelijk te maken. Kinderen gaan dan niet tussen de middag naar huis, maar blijven op school. Ouders moeten hiervoor betalen. Steeds vaker kiezen scholen echter voor een schoolrooster waarbij kinderen tussen de middag niet naar huis gaan. In dat geval is er geen tussenschoolse opvang nodig en is de school automatisch verantwoordelijk voor de opvang.
Naast tussenschoolse opvang kan er ook sprake zijn van voorschoolse opvang en/of naschoolse opvang. Dit wordt gezamenlijk buitenschoolse opvang genoemd. Ook deze vorm van opvang dient te worden geregeld wanneer ouders hierom verzoeken. De opvang wordt vaak geregeld door een externe organisatie die hierin gespecialiseerd is.
Niet iedereen mag zomaar de opvang organiseren. Wanneer er personen verantwoordelijk worden gemaakt voor de opvang niet zijnde de leerkracht, zijn er verschillende wettelijke bepalingen van toepassing. De belangrijkste is dat minstens de helft van degenen die met het toezicht op overblijvende leerlingen worden belast, scholing moeten hebben gevolgd op het gebied van overblijven. De verantwoordelijkheid voor dat dit gebeurt ligt bij het bevoegd gezag van de school.
In de lumpsum (de financiering voor scholen vanuit de overheid) is een vergoeding opgenomen voor het kunnen organiseren van de overblijf. Dit bedrag kan worden aangewend voor personele kosten, voor materialen en voor scholing van medewerkers van de overblijf.
Een goede cursus voor medewerkers die de (tussenschoolse) opvang organiseren is van groot belang. Naast de veiligheid voor de leerlingen is het ook zaak dat de opvang op een leuke manier voor de leerlingen wordt georganiseerd. De VOO biedt dan ook verschillende cursussen aan op gebied van tussenschoolse opvang. De cursus TSO Start biedt een solide basis voor overblijfmedewerkers en daarnaast kunt u zich verdiepen in verschillende TSO thema’s.
Janny is senior beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap.
Meer over JannyTSO/ Overblijf Start is dé basiscursus voor ouders en vrijwilligers die de overblijf op school willen begeleiden.
Bekijk cursusVoor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.
HelpdeskHet is lang geleden dat de lente zo miezerig is begonnen als dit jaar. In allerlei opzichten.
In de Week van Openbare Scholen staan gelijkwaardig, vrijheid en ontmoeting en de slogan 'Openbare scholen – waar verhalen samenkomen' centraal. Deze kernwaarden en slogan zijn de basis van het actief pluriforme karakter van de openbare scholen.