Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Werkplan

Voor het laatst bewerkt op: woensdag 6 maart 2024

Er zijn verschillende documenten van belang om als MR te hebben en te kennen. Naast het verplichte medezeggenschapsstatuut en medezeggenschapsreglement, gaat dit ook om het huishoudelijk reglement, het werkplan, het communicatieplan en het jaarverslag. Hier leest u meer over het werkplan. Bij de cursus MR Start wordt het modeldocument verstrekt.


Waarom een werkplan?

Het is voor elke (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad ((G)MR) zeer aan te raden om te werken met een werkplan (ook wel jaarplan of activiteitenplan genoemd) per schooljaar. In het werkplan wordt een jaarplanning opgenomen van wanneer de MR vergadert en welke onderwerpen er bij elke vergadering worden besproken. Er kan daarbij onderscheid worden gemaakt tussen overlegvergaderingen (met bevoegd gezag) en interne vergaderingen (zonder bevoegd gezag). Daarnaast wordt ook het scholingsplan en een kostenraming opgenomen van de MR. Met een werkplan krijgt de MR overzicht wat wanneer in het jaar op de agenda zal staan en wordt de voorbereiding vergemakkelijkt. Daarnaast kan de MR ook zelf onderwerpen in de jaarplanning zetten, die de MR graag wil bespreken met het bevoegd gezag.

Met het werkplan kan de MR op een evenwichtige wijze bijdragen aan de kwaliteits- en beleidsontwikkeling van de school. Door gebruik te maken van een planning zorgt de MR voor een afbakening van te behandelen onderwerpen. Het plan leidt ook tot een betere voorbereiding van de vergaderingen doordat van te voren duidelijk is welk onderwerp wanneer zal worden behandeld. Mocht de MR behoefte hebben aan het inschakelen van een externe deskundige, dan kunnen daar ruim van te voren afspraken over worden gemaakt. En ook richting de achterban kan vroegtijdig worden aangekondigd wanneer hen om een mening zal worden gevraagd of wanneer zij input kunnen leveren voor een bepaald onderwerp. Het plan biedt op deze wijze duidelijkheid voor alle betrokkenen bij medezeggenschap, maar versterkt bovendien de onderlinge samenwerking en de communicatie met alle betrokkenen.


Inhoud werkplan

Het werkplan bestaat uit drie onderdelen: de jaarplanning, een scholingsplan en een kostenraming. In de jaarplanning worden alle te houden vergaderingen opgenomen. Per vergadering wordt opgenomen of het onderwerp ter informatie, ter bespreking, ter advisering, ter instemming of ter besluitvorming op de agenda staat. Het is aan te raden om minstens 10 vergaderingen per jaar in te plannen, elke maand één minus januari en augustus. De ene maand betreft een overlegvergadering, de andere maand een interne vergadering. Met een reactietermijn van zes weken kan een voorstel van het bevoegd gezag zowel op een overlegvergadering als een interne vergadering worden geagendeerd.

Naast de jaarplanning met alle te bespreken onderwerpen maken ook een scholingsplan en kostenraming onderdeel uit van het werkplan. Op basis van de onderwerpen die op de agenda staan bespreekt de MR of het nodig is om op bepaald gebied scholing te volgen. Bijvoorbeeld als er meer financiële kennis nodig is om de meerjarenbegroting goed te kunnen beoordelen, kan de MR of een deel van de MR de cursus MR en Financiën volgen. In de kostenraming geeft de MR aan welke redelijkerwijs noodzakelijke kosten de MR verwacht te maken, zodat het bevoegd gezag hier rekening mee kan houden in de begroting.


Werkplan en VOO

Met behulp van een professioneel werkplan kunnen nieuwe MR-leden goed worden ingewerkt. Een format voor dit werkplan maakt onderdeel uit van de Werkmap medezeggenschapsraad en is te bestellen in de VOO-webshop. Daarmee kan de MR direct aan de slag met het maken van een goede planning. In dit format is alvast opgenomen welke onderwerpen logischerwijs wanneer aan bod komen, zoals de schoolgids en de begroting. Alle advies- en instemmingsbevoegdheden zijn in het format te vinden, waarbij het bevoegd gezag kan aangeven welke onderwerpen het komend jaar aan bod komen.

Het is mogelijk om met en VOO-adviseur het werkplan samen in te vullen. Daarbij dienen MR en bevoegd gezag bij aanwezig te zijn. Dit kan aan de hand van onze workshop MR en Werkplan.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Workshop Werkplan

Workshop over hoe MR en schoolleiding samen een werkplan op kunnen stellen.

Bekijk cursus

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.