Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Taakverdeling MR

Voor het laatst bewerkt op: maandag 29 augustus 2022

Een MR heeft veel taken. Het is dan vaak ook verstandig om binnen de MR de taken te verdelen. Lees hier meer over het verdelen van taken binnen de MR.


Deskundigheid

In een MR zitten personeelsleden en ouders. Ieder lid heeft zijn of haar eigen specialiteit en eigen onderwerpen die hij of zij belangrijk vindt. Het kan zijn dat een personeelslid veel afweet van de cao en personeelsbeleid, of juist van financiën. Wellicht dat een ouder juridisch geschoold is of juist veel kennis heeft van pedagogiek of beleidsadvies. Elk MR-lid heeft zogezegd eigen deskundigheid. Benut deze deskundigheid vooral bij het beoordelen van voorstellen van het bevoegd gezag.

Daarnaast kan het dus zijn dat MR-leden bepaalde onderwerpen zeer interessant of belangrijk vinden. Het kan nuttig zijn om aan de start van het jaar in de MR afspraken te maken wie ‘portefeuillehouder’ is van welk onderwerp. Zo zijn er een aantal thema’s die toebedeeld kunnen worden aan de verschillende MR-leden, maar er kan ook per onderwerp gekeken worden. Soms werken raden ook met verschillende commissies.


Verdeling van taken

Allereerst is dus een inhoudelijke verdeling van taken belangrijk. Communicatie, personeelsbeleid, financiën en onderwijskundig beleid zijn een viertal thema’s die in de school vaak terugkomen en onderverdeeld kunnen worden in de MR. Zo ontstaan er dus een viertal ‘commissies’ met een of meerdere verantwoordelijken. Zij verdiepen zich in voorstellen die van het bevoegd gezag vandaan komen op dit gebied en nemen initiatief op dat gebied waar mogelijk.

Naast deze inhoudelijke verdeling is het ook belangrijk een functieverdeling te hebben. De MR kiest uit haar midden namelijk een dagelijks bestuur. Het dagelijks bestuur bestaat uit in ieder geval een voorzitter en secretaris. Hun taken worden vastgelegd in het huishoudelijk reglement van de MR.

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

Inschrijven voor onze nieuwsbrieven

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of kies voor de maandelijkse nieuwsbrief voor een update over het openbaar onderwijs.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Raadpleeg de VOO Helpdesk

Voor alle vragen over onderwijs en medezeggenschap kunnen leden van de VOO terecht bij de helpdesk.

Helpdesk

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). 



popup-close

Blijf op de hoogte van de laatste updates met onze nieuwsbrief!

Ontvang wekelijks nieuwe artikelen, tips en exclusieve inhoud over medezeggenschap, of maandelijkse updates over openbaar onderwijs.

"*" geeft vereiste velden aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en updates*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.