Onze helpdesk is niet beschikbaar van maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, evenals donderdag 9 en vrijdag 10 mei 2024.

Zijn de vergaderingen van de MR openbaar?

Antwoord

Ja, de vergaderingen van de MR zijn openbaar (artikel 7 lid 1 WMS). Zowel de overlegvergaderingen (waar de schoolleiding bij aanwezig is) als de interne vergaderingen (waar de MR zonder schoolleiding vergadert). Alle ouders en personeelsleden hebben dan ook het recht om bij de MR-vergadering aanwezig te zijn.

Dit principe van openbaarheid betekent ook dat de MR de achterban op de hoogte moet stellen van wanneer, waar en waarover de MR vergadert. Dit kan bijvoorbeeld door het werkplan op de MR-pagina op de schoolwebsite te plaatsen, evenals de concrete agenda’s wanneer deze gereed zijn. In de nieuwsbrief of op andere wijze kan de MR vervolgens de achterban informeren dat de agenda’s altijd te vinden zijn op de MR-pagina op de website van de school.

In uitzonderlijke gevallen kan ervoor worden gekozen om een deel van de vergadering niet in openbaarheid te houden. Bijvoorbeeld wanneer de MR het adviesverzoek voor een nieuwe schoolleider bespreekt of wanneer de MR zelf een (plaatsvervangend) voorzitter moet kiezen. Of als er een document met de MR is gedeeld dat nog niet openbaar mag worden. Dit zijn dus echter uitzonderingen.


De VOO is expert op gebied van medezeggenschap. Veel informatie is te vinden in onze uitgebreide kennisbank. Wilt u vragen stellen aan onze experts over dit of een ander onderwerp? Word dan lid en neem contact op met de VOO Helpdesk!

Bram Buskoop
Beleidsadviseur

Bram is beleidsadviseur bij de VOO en houdt zich in het bijzonder bezig met medezeggenschap en kansengelijkheid.

Meer over Bram

MR Start

Compacte basiscursus voor beginnende MR-leden, bestaande uit één bijeenkomst.

Bekijk cursus

Het is weer zover. De lente is begonnen, maar zoals bijna elk jaar is er nog veel op aan te merken. Te koud, te nat, te instabiel. Het is net de Staat van het Onderwijs. Elk jaar in april presenteert de Inspectie van het Onderwijs onder die noemer haar bevindingen in een lijvig rapport. Ook dit jaar is het weer raak, met nog ronkender bewoordingen dan vorige editie...



Als reactie op de aanpassingen in de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) per 1 augustus 2023, hebben Tweede Kamerleden Stoffer en Pijpelink een amendement voorgesteld dat deze week met algemene stemmen in de Tweede Kamer is aangenomen. Dit amendement op een onderdeel van de Reparatiewet OCW voor het jaar 2023-2024, versterkt de informatiepositie van de medezeggenschapsraad en brengt de tekst van de WMS op dit punt in lijn met de tekst in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW).